Carrot cake pancakes - marchewkowe placuszki!

17:57




Moje ostatnie odkrycie czyli... placuszki ze startą marchewką
Oczywiście jej dodatek w slodkich posiłkach nie jest dla mnie żadną nowością (patrz: sernik marchewkowy), ale przez ostatnie miesiące od niej stroniłam. Błąd!
To niepozorne warzywo idealnie odnajduje się w towarzystwie cynamonu i masła orzechowego, znacznie polepszając walory smakowe finalnej potrawy. 
Dla tych którzy jeszcze się nie przekonali - spróbujcie!
Marchewki praktycznie nie czuć, a placuszki z jej dodatkiem znacznie zyskują na właściwościach zdrowotnych i smakowych. 






Całość do zrobienia w niespełna 15 minut! Jeśli rano nie macie zbyt wiele czasu - nie szkodzi. Przygotujcie ciasto na placuszki w wieczór przed, a rano tylko usmażcie i zjedzcie ze smakiem.
Osobiście polecam dodatkową porcję miodu, masła orzechowego i banana - bomba energetyczna i zdrowotna, która nie zapycha, ale pozostawia przyjemne uczucie sytości.


Składniki:

  • 4 łyżki musli z suszonymi owocami 
  • 2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki miodu (może być inne słodzidło)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • cynamon
  • olej do smażenia
  • masło orzechowe
  • banan do dekoracji 






Musli zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. 
Dodajemy mąkę, jajko, cynamon i marchew startą na malutkich oczkach. 
Całość łączymy ze sobą przy pomocy łyżki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. 
Na jeden placuszek przypada 1,5 łyżki ciasta. 
Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 placuszków. 
Podajemy je z polewą z masła orzechowego* i plasterkami banana.
Gotowe! 


*łyżeczka masła orzechowego+ciepła woda







     Smacznego! 🍂


✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Marchewkowych jeszcze nie jadłam :) Kusisz!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia