Sernik cytrynowy (bezglutenowy)

17:34





Sezon na próby stworzenia idealnego, dietetycznego ciasta na święta - CZAS START! Ostatnio korzystając z luźniejszego popołudnia postanowiłam upiec coś słodkiego. Nie mam pojęcia dlaczego, ale chodziły za mną... cytryny! Uświadomiłam sobie, że jeszcze nigdy nie upiekłam niczego z ich głównym dodatkiem, więc to była idealna okazja by nadrobić małe niedopatrzenie. Całość robi się eskpresowo, a efekt jest naprawdę zadowalający. 
Cynamonowy spód z płatków jaglanych idealnie komponuje się z cytrynową masą na bazie płatków ryżowych, serka wiejskiego i cytryny. 
Jeśli poszukujecie czegoś lekkiego, ale wyjątkowo smacznego na okres świąteczny - upieczcie sernik cytrynowy. 😌


Składniki: 


na cynamonowy spód


  • 1,5 szklanki płatków jaglanych
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyzeczka cynamonu 
  • 1/2 banana

W jednej misce łączymy ze sobą płatki jaglane, mąkę i cynamon. 
Masło orzechowe blendujemy z bananem i odrobiną ciepłej wody, a następnie dodajemy do pozostałych składników wraz z cynamonem i miodem. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim spód natłuszczonej wcześniej formy. 
Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C. 





na masę cytrynową

  • 1,5 szklanki płatków ryżowych 
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • 150 g serka wiejskiego (lub chudego twarogu)
  • 2 białka z jajek klasy M
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny 
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła)
  • kilka łyżek płynnego miodu (do smaku)
  • łyżeczka cukru waniliowego




Płatki ryżowe zalewamy w garnuszku ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Dolewamy szklankę mleka, dodajemy wiórki kokosowe i zagotowujemy.
Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane płatki, po lekkim przestygnięciu, blendujemy na gładką masę. Stopniowo dodajemy serek wiejski, skórkę i sok z cytryny, cukier trzcinowy, miód i cukier waniliowy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce łączymy ją z masą cytrynową.
Wykładamy na podpieczonym spodzie, a następnie pieczemy przez kolejne 30-40 minut w temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce na co najmniej godzinę przed podaniem.






     Smacznego! 🍋


✩✩✩







You Might Also Like

1 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia