Breakfast bowl po mojemu
11:20
Z pewnością każdy z Was chociaż raz spotkał się na blogach kulinarnych, instagramach czy innych miejscach w sieci z miseczkową wersją smoothie o niesamowicie egzotycznej nazwie - smoothie bowl (jakby po polsku nie można było napisać, no nie??)
Bo w rzeczywistości pod tą nazwą kryje się najzwyczajniejszy koktajl w misce, przyozdobiony po prostu mnóstwem dodatków, od bakalii, świeżych owoców po masło orzechowe i płatki śniadaniowe.
I rzeczywiście takie miseczki potrafią sprezentować się niesamowicie. Dowolność przyozdabiania zamienia nas w malarzy na koktajlowym płótnie ze zmiksowanych owoców, czasem z dodatkiem płatków owsianych lub jogurtu.
Ja swoją bazę pod dzisiejszy "obraz" wykonałam przy użyciu jaglanki z dodatkiem kaszy mannej - czyli w wersji na ciepło, stąd nazwa breakfast bowl, a nie smoothie bowl.
Powoli zbliża się zima, nasz organizm potrzebuje z rana takiej łatwo przyswajalnej mocy w wersji na ciepło, ale to nie znaczy, że nie można wprowadzić do tego wizerunku szczypty lata. Stąd u mnie dodatek puddingu na zimno i egzotycznego kiwi (niemalże równie egzotycznego co sama nazwa breakfast bowl....).
Składniki:
jedna miseczka pełna mocy
- 2-3 łyżki płatków jaglanych*
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion chia
- 1/2 miarki odżywki białkowej**
** u mnie o smaku lodów truskawkowych, ale można użyć każdej innej
PS Nie zapomnijcie dołączyć do nowej grupki na fejsie!
Przygotowanie:
Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Kaszę manną przesypujemy do szklanki i mieszamy w kilku łyżkach zimnego mleka/wody.
Banana rozgniatamy dokładnie widelcem.
W garnuszku zagotowujemy pół szklanki mleka i pół szklanki wody.
Dodajemy płatki jaglane, banana i dokładnie mieszamy.
Blendujemy całość na gładki mus, następnie ponownie umieszczamy w garnku i dodajemy kaszę manną. Jesli używamy tylko płatków ryżowych - pomijamy ten krok.
Zmniejszamy moc palnika i trzymamy jeszcze chwilkę pod przykryciem.
W razie potrzeby podlewamy mlekiem lub wodą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie był to pudding chia, dżem truskawkowy 100%, kiwi, pozostała połowa banana i płatki pełnoziarniste z suszonymi owocami od Sante.
Smacznego! 🌸
✩✩✩
✩✩✩
2 komentarze
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń