Tofu z makaronem ryżowym i cukinią po tajsku
16:38Doszłam do wniosku, że za dużo tutaj słodkości i koniecznie trzeba wzbogacić bloga o przepisy na dania wytrawne.
Przed Wami pomysł na makaron ryżowy w lekkim sosie z warzywami i wędzonym tofu usmażonym na złoto. Serek śmietankowy z powodzeniem możecie zastąpić mleczkiem kokosowym, co z pewnością wzbogaci smak potrawy. Ja korzystałam ze składników, które miałam akurat pod ręką, ale efekt zaskoczył mnie na tyle, że postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem.
Jeśli lubicie bardziej orientalne smaki, z pewnością będziecie zadowoleni.
Moja mama się zachwycała. ;)
SKŁADNIKI/ 2 porcje
jedna porcja dostarcza średnio:
450 kalorii / 13 g białka / 22,5 g tłuszczu / 50 g węglowodanów
- makaron ryżowy - 100 g (masa suchego produktu)
- tofu wędzone - 90 g (1/2 kostki)
- cukinia - 180 g (1 średnia sztuka lub 1/3 większej)
- cebula - 100 g (1 duża lub 2 mniejsze)
- serek śmietankowy/śmietana - 1 łyżka
- olej rzepakowy - 3 łyżki
- sos sojowy - 2 łyżki
- limonka - 1/2 sztuki
- woda - 1/2 szklanki
- przyprawy - zioła tajskie, sól, pieprz, czosnek]
- do podania - świeży szczypiorek, drobno kruszone migdały, limonka
Tofu kroimy w drobną kosteczkę, marynujemy w sosie sojowym, łyżce oleju i przyprawach. Cebulę kroimy w piórka, a cukinię w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy tofu do zezłocenia, następnie przekładamy do czystego naczynia.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę wraz z cukinią, podlewamy wodą, zagotowujemy, po czym zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem do miękkości, w międzyczasie doprawiamy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Gdy warzywa zmiękną, w szklance mieszamy kilka łyżek wody w której dusiły się warzywa z serkiem śmietankowym, następnie łączymy powstały "sos" z zawartością patelni.
Ugotowany makaron łączymy z sosem i podsmażonym wcześniej tofu, skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy wg uznania.
Gotowe. Danie najlepiej smakuje ze świeżym szczypiorkiem.
0 komentarze