FIT DESER A'LA SNICKERS (wegański)
14:25
Dzisiaj mam dla Was deser inspirowany jednym z najpopularniejszych batoników.
Taaak, tych przesłodzonych i kalorycznych, nadzianych orzeszkami ziemnymi, słodkim karmelem i nugatem, a na koniec oblanych polewą z mlecznej czekolady.. 😉 mmm...
I właśnie ze słabości do produktów powyższych, stworzyłam niesamowity deser zawierający wszystkie te składniki!
Będziecie potrzebować :
- dobrej jakości, kremowego masła orzechowego, najlepiej bez dodatku cukru i oleju palmowego (kupisz ,
- opakowania suszonych daktyli,
- płatków jaglanych - w przeciwieństwie do kaszy nie wymagają gotowania, wystarczy je zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, a będą gotowe; oszczędność czasu to duży plus,
- orzeszków ziemnych - najlepiej niesolonych, ja niestety tym razem takowych nie dostałam,
- cukru trzcinowego - lub innego słodzidła, stewia byłaby najlepsza,
- odrobiny naturalnego kakao,
- odrobiny oleju kokosowego,
Tyle wystarczy, by stworzyć przepyszny i zdrowy deser bez zbędnych tłuszczy trans i rafinowanego cukru. Świetna i sycąca alternatywa dla wszelkich kupnych słodyczy.
To niezaprzeczalny fakt, bo desery zniknęły w przeciągu jednej doby...
Wszystkie potrzebne składniki do wykonania tego deseru możecie znaleźć na tej stronie :
https://goo.gl/gtYpQx
ZOBACZ, JAKIE TO PROSTE!
Składniki:
na białą warstwę
- 100 g płatków jaglanych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- 1/2 szklanki wody
Płatki jaglane zalewamy w miseczce gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstawiamy do napęcznienia na kilka minut.
Umieszczamy w malakserze płatki jaglane, dodajemy wodę, cukier trzcinowy i masło orzechowe.
Miksujemy wszystko na gładki krem i przekładamy do jednej z miseczek.
na daktylowy karmel
- opakowanie suszonych daktyli (150 g)
- 1,5 łyżki masła orzechowego
- woda
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut (można namaczać też dzień przed). Odcedzamy, przekładamy do malaksera, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładki mus.
- łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- łyżeczka cukru trzcinowego
- odrobina wody
+ orzeszki ziemne
Olej roztapiamy w miseczce podgrzewając przez 10 s w mikrofalówce. Mieszamy cały czas łyżeczką do rozpuszczenia, dodając kakao, cukier trzcinowy i odrobinę wody. Odstawiamy naszą polewę. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałeczki.
W szklankach lub słoiczkach układamy warstwami kolejno:
1- 2 łyżki masy jaglanej, orzeszki ziemne. kilka łyżeczek daktylowego karmelu, łyżkę masy jaglanej, a na koniec odrobinę polewy czekoladowej i orzeszki ziemne.
Gotowe! Deser przechowujemy w lodówce.
Smacznego! 🍫
✩✩✩
✩✩✩
10 komentarze
Deser wygląda bardzo smacznie :) Ja cukier zastąpiłabym jeszcze zdrowym słodzikiem, np. Ksylitolem i byłoby idealnie :)
OdpowiedzUsuńKocham twój blog! Jest cudowny! a ten deser musi być mega dobry.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wspaniała jest Twoja wyobraźnia i poczucie smaku :-) Zapraszam do Irlandii! Odstąpię Ci całą moją kuchnie :-) Serdeczności.
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe, czyli tak jak lubie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! <3
OdpowiedzUsuńNa ile porcji rozpisany jest przepis? CZy jest gdzieś info o kaloriach? :)
OdpowiedzUsuńCałkiem smaczny, ale po dodaniu nawet mniej niż 1/2 szklanki wody biała warstwa była całkiem wodna
OdpowiedzUsuńSuper inspiracja
OdpowiedzUsuńZrobiłam jako batony, zamiast białego spodu upiekłam z płatków owsianych z przepisy na tartaletki
Bardzo fajnie skomponowany deser. Wygląda smakowicie i myślę, że tak również smakuje! Sama ostatnio trochę próbuję, ze zdrowszymi wersjami deserów i łakoci. Mnóstwo świetnych inspiracji i porad znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Moje dzieci i mój mąż są zachwyceni tymi deserami. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń