Ciasto Rafaello w 15 minut!

15:03





Dietetyczne, ultra lekkie Rafaello do przygotowania w kilka chwil. Bez pieczenia, bez blendowania, bez marnowania czasu i energii. Chociaż osobiście uważam, że czas i energia na przygotowanie różnych pyszności nigdy nie są zmarnowane, to prawda jest taka, że często tego właśnie nam nieustannie brakuje. W wyniku potrzeby tworzenia prostych rozwiązań dla rzeczy pozornie skomplikowanych i czasochłonnych, przychodzę do Was z pomysłem na ekspresowe ciasto/deser inspirowany kokosową słodyczą.







Jak dla mnie - prawdziwa rozkosz. Taka subtelna, kokosowa chmurka, która rozpływa się w ustach. Użycie płatków ryżowych zamiast jaglanych okazało się być jednym z lepszych rozwiązań, deser ma o wiele delikatniejszą strukturę i smak. Niestety nie miałam przy sobie mleka kokosowego, ale przy następnej okazji na pewno zakupię i dodam bezpośrednio do płatków ugotowanych na wodzie. Wtedy ciasto będzie wegańskie i jeszcze mocniej kokosowe. Ale ta wersja też jest przepyszna - musicie koniecznie wypróbować!

Składniki:


kokosowa masa

  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 2 szklanki mleka* + 2 szklanki wody
  • niepełna szklanka wiórków kokosowych 
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego 
  • 7-8 łyżek drobnego cukru pudru lub innego słodzidła

spód

  • ok 1,5 szklanki płatków pełnoziarnistych* (u mnie Sante Fit)
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • odrobina mąki (u mnie ryżowa)
*możecie użyć dowolnego musli, najlepiej z suszonymi owocami

dokładnie te płatki!

Przygotowanie: 


Masa kokosowa. Płatki ryżowe wsypujemy do garnuszka i zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, zagotowujemy. Gdy płatki wchłoną częściowo wodę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Na tym etapie dodajemy również olej kokosowy i dosypujemy wiórki kokosowe, ponownie zagotowujemy. Pod koniec słodzimy i ponownie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. 
Spód. Płatki pełnoziarniste drobno rozkruszamy, łączymy z roztopionym olejem kokosowym i odrobiną mąki. Wykładamy i dociskamy na dnie formy (najlepiej mała, kwadratowa) wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia. Na przygotowanym spodzie wylewamy kokosową masę, delikatnie rozprowadzamy i wyrównujemy. Oprószamy odrobiną wiórków kokosowych i odstawiamy do lodówki na min. godzinę przed podaniem. 









      
    Smacznego! 🌸


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

5 komentarze

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia