Kawowy pudding z kokosową śmietanką i chia (VEGAN)
15:03
100 % wegański i bez dodatku grama cukru 💜
Jak ja to lubię ładnie określać - wysublimowana dawka prawdziwie zdrowej i pysznej słodyczy. Ciemna warstwa, którą widzicie na załączonych zdjęciach, kryje w sobie masę cudownych składników idealnie łącząc się z delikatną warstwą śmietankowego kokosu i nasion chia. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a po spędzeniu dodatkowych kilkunastu minut w lodówce znacznie zyskuje na smaku.
Składniki:
na 2 większe lub 4 mniejsze pucharki
biała warstwa
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 2 łyżki nasion chia
- łyżka wiórków kokosowych
warstwa ciemna
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 1-2 łyżki naturalnego kakao
- łyżeczka masła orzechowego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/3 paczki daktyli suszonych (ok. 50 g)
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi i nasionami chia. Odstawiamy na co najmniej 10 minut do lodówki. W razie gdyby masa zbyt mocno stężała, można dolać odrobinę wody i dokładnie przemieszać.
Płatki jaglane, daktyle i kawę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy masło orzechowe, kakao i szczyptę cynamonu. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, a następnie miksujemy na gładki mus. W razie gdyby wyszedł zbyt gęsty - dalej podlewamy odrobiną wody.
Pucharki wypełniamy do 3/4 wysokości warstwą ciemną, a pozostałą część - warstwą białą. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi, nasionami chia... i innymi, ulubionymi dodatkami. Gotowe.
Smacznego! 🌸
✩✩✩
✩✩✩
1 komentarze
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń