Kawowy pudding z kokosową śmietanką i chia (VEGAN)

15:03


100 % wegański i bez dodatku grama cukru 💜




Jak ja to lubię ładnie określać - wysublimowana dawka prawdziwie zdrowej i pysznej słodyczy. Ciemna warstwa, którą widzicie na załączonych zdjęciach, kryje w sobie masę cudownych składników idealnie łącząc się z delikatną warstwą śmietankowego kokosu i nasion chia. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a po spędzeniu dodatkowych kilkunastu minut w lodówce znacznie zyskuje na smaku. 





Nie mogę przy okazji nie wspomnieć o konkursie kulinarnym, w którym biorę udział. I to ten moment w którym szczególnie liczę na Wasze wsparcie! Wystarczy że wejdziecie TUTAJ , polubicie filmik z moim przepisem i udostępnicie go dalej w świat! Dla Was to chwila, a dla mnie możliwość ponownego wystąpienia i rozwijania pasji. 💜





Składniki:

na 2 większe lub 4 mniejsze pucharki

biała warstwa

  • 1/2 puszki mleczka kokosowego 
  • 2 łyżki nasion chia
  • łyżka wiórków kokosowych

warstwa ciemna

  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 1-2 łyżki naturalnego kakao
  • łyżeczka masła orzechowego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 paczki daktyli suszonych (ok. 50 g)
  • szczypta cynamonu




Przygotowanie:


Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi i nasionami chia. Odstawiamy na co najmniej 10 minut do lodówki. W razie gdyby masa zbyt mocno stężała, można dolać odrobinę wody i dokładnie przemieszać.

Płatki jaglane, daktyle i kawę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy masło orzechowe, kakao i szczyptę cynamonu. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, a następnie miksujemy na gładki mus. W razie gdyby wyszedł zbyt gęsty - dalej podlewamy odrobiną wody.

Pucharki wypełniamy do 3/4 wysokości warstwą ciemną, a pozostałą część - warstwą białą. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi, nasionami chia... i innymi, ulubionymi dodatkami. Gotowe.








      Smacznego! 🌸


✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

1 komentarze

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia