Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy

17:34






Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy.
Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej).




Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje zupie ciekawego posmaku, ponadto czyni ją bardziej pożywną i smaczniejszą.
Jest idealna na lunch czy lekką kolację.


ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE!



Składniki:

  • 4 większe marchewki (o łącznej wadze ok. 400 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę)
  • puszka pomidorów
  • woda
  • sól, pieprz, chili 

+świeża rukola (opcjonalnie)



Przygotowanie:


Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, solimy.

Dodajemy pokrojoną wcześniej marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem  i chilli (wedle preferencji smakowych).
 Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw.

Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem. 

Podajemy ze świeżą rukolą.





   Smacznego! 🐱


✩✩✩


✩✩✩

You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia