Zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy
17:34
Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy.
Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej).
Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje zupie ciekawego posmaku, ponadto czyni ją bardziej pożywną i smaczniejszą.
Jest idealna na lunch czy lekką kolację.
ZOBACZ NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE!
Składniki:
- 4 większe marchewki (o łącznej wadze ok. 400 g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 cebuli
- 1 mały ząbek czosnku
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę)
- puszka pomidorów
- woda
- sól, pieprz, chili
+świeża rukola (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, solimy.
Dodajemy pokrojoną wcześniej marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem i chilli (wedle preferencji smakowych).
Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw.
Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem.
Dodajemy pokrojoną wcześniej marchew. Zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa. Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem i chilli (wedle preferencji smakowych).
Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw.
Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem.
0 komentarze