Daktylowo-bananowe ciasto bez cukru
17:58
Dzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim podczas odpoczynku oraz regeneracji sił.
Ale kto powiedział że ciasto można jeść tylko od święta?
Ten daktylowy bananowiec to istny hit!
Nie zawiera grama cukru, robi się go błyskawicznie, a na dodatek jest mega zdrowy i sprawdzi się idealnie również na drugie śniadanie. Daktyle okazały się być niezawodne - dzięki swojej naturalnej słodyczy nadały ciastu lekko karmelowego posmaku. Do tego cały wypiek wieńczy polewa z naturalnego kakao i orzechowa posypka. No miód, cud, orzeszki i... daktyle.
Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 70 g płatków owsianych
- 2 bardzo dojrzałe banany
- opakowanie suszonych daktyli (150 g)
- 4 jajka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Daktyle przelać kilka razy zimną wodą, przełożyć do rondelka, wlać szklankę wody i zagotować. Gotować kilka minut do czasu aż daktyle się rozpadną i zacznie powstawać gęsta ,,marmolada". Odstawić garnek do przestudzenia. Zblendować daktyle z bananami na gładki mus a'la karmel.
Piekarnik nagrzewać do 180 stopni C.
W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki : mąkę ryżową, sodę oczyszczoną i cynamon. Płatki owsiane zalać w miseczce ciepłą wodą do napęcznienia. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać suche składniki, w międzyczasie wlać 1/2 szklanki wody (albo i więcej - ciasto nie może być zbyt gęste) i cały czas miksować. Dodać daktylowo-bananowy karmel, olej rzepakowy, masło orzechowe i płatki owsiane. Jeszcze raz przemieszać.
Do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej tortownicy przelać ciasto.
Piec przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach C.
dodatkowo
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 50 g mieszanki orzechów
Olej kokosowy rozpuścić z dodatkiem niewielkiej ilości wody, następnie dodać kakao, jogurt i dokładnie wymieszać na gładką polewę. Polać nią wierzch ostudzonego ciasta, a następnie posypać drobno posiekanymi orzechami. Gotowe!
Smacznego! 🌟
4 komentarze
Apetyczne ciacho :) Mąkę ryżową można czymś zastąpić? ;)
OdpowiedzUsuńMega ciacho. Wygląda super.
OdpowiedzUsuńO, to ciasto chyba powinno mi wyjść ! Wiem, co spróbuję w weekend ! :)
OdpowiedzUsuńAle rozpusta <3 Takie mogę zajadać! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/