Daktylowo-bananowe ciasto bez cukru

17:58






Dzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim podczas odpoczynku oraz regeneracji sił. 
Ale kto powiedział że ciasto można jeść tylko od święta? 




Ten daktylowy bananowiec to istny hit! 
Nie zawiera grama cukru, robi się go błyskawicznie, a na dodatek jest mega zdrowy i sprawdzi się idealnie również na drugie śniadanie. Daktyle okazały się być niezawodne - dzięki swojej naturalnej słodyczy nadały ciastu lekko karmelowego posmaku. Do tego cały wypiek wieńczy polewa z naturalnego kakao i orzechowa posypka. No miód, cud, orzeszki i... daktyle.
 Koniecznie wypróbujcie!


Składniki:


  • 250 g mąki ryżowej
  • 70 g płatków owsianych
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • opakowanie suszonych daktyli (150 g)
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli








Daktyle przelać kilka razy zimną wodą, przełożyć do rondelka, wlać szklankę wody i zagotować. Gotować kilka minut do czasu aż daktyle się rozpadną i zacznie powstawać gęsta ,,marmolada". Odstawić garnek do przestudzenia. Zblendować daktyle z bananami na gładki mus a'la karmel. 
Piekarnik nagrzewać do 180 stopni C.

W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki : mąkę ryżową, sodę oczyszczoną i cynamon. Płatki owsiane zalać w miseczce ciepłą wodą do napęcznienia. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać suche składniki, w międzyczasie wlać 1/2 szklanki wody (albo i więcej - ciasto nie może być zbyt gęste) i cały czas miksować. Dodać daktylowo-bananowy karmel, olej rzepakowy, masło orzechowe i płatki owsiane. Jeszcze raz przemieszać.

Do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej tortownicy przelać ciasto. 
Piec przez ok. 30-40 minut w 180 stopniach C. 






dodatkowo


  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 50 g mieszanki orzechów

Olej kokosowy rozpuścić z dodatkiem niewielkiej ilości wody, następnie dodać kakao, jogurt i dokładnie wymieszać na gładką polewę. Polać nią wierzch ostudzonego ciasta, a następnie posypać drobno posiekanymi orzechami. Gotowe!





     Smacznego! 🌟


✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Apetyczne ciacho :) Mąkę ryżową można czymś zastąpić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega ciacho. Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to ciasto chyba powinno mi wyjść ! Wiem, co spróbuję w weekend ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale rozpusta <3 Takie mogę zajadać! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Archiwum

zBLOGowani.pl
Durszlak.pl
Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków
FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia