Najprostsza, najpyszniejsza szarlotka orzechowa (wegańska, bez glutenu)
13:05
Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, ale przez kilka ostatnich miesięcy nie robiłam jej wcale - jakoś szkoda mi było czasu na męczenie się z zagniataniem ciasta, prażeniem jabłek i...
chyba wolałam wymyślać nowe przepisy niż wracać do tradycji.
Ostatnio jednak naszła mnie ogromna ochota na odtworzenie tego smaku w nieco innej, świeższej i przede wszystkim prostszej odsłonie.
A prościej nie znaczy od razu gorzej i mniej smacznie. Wręcz przeciwnie.
Teraz nie musicie spędzać dużo czasu w kuchni, by skosztować swojej ulubionej szarlotki!
Ciasto jest wilgotne, o lekko orzechowym posmaku, idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi jabłkami i cynamonem zwieńczonymi migdałową kruszonką. 👌
Koniecznie wypróbujcie ten przepis i napiszcie, jak Wam smakowało.
ZOBACZCIE NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE!
Zajrzyjcie również na mój Facebook i Instagram!
ZOBACZCIE NA FILMIKU, JAKIE TO PROSTE!
Zajrzyjcie również na mój Facebook i Instagram!
Składniki:
na małą keksówkę
jabłka
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- odrobina soku z cytryny
ciasto
- 150 g płatków jaglanych
- 40 g proszku budyniowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru (lub innego zamiennika)
- 2 łyżki płynnego masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
migdałowa kruszonka
z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo wykorzystać później drugą połowę do innego ciasta lub np. owoców pod kruszonką
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki mąki ryżowej (zamiennie z kukurydzianą)
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżka masła orzechowego
- 50 g łuskanych migdałów
Przygotowanie:
Jabłka przekrajamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy cukier i cynamon, następnie skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.
KROK II:
Płatki jaglane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut by napęczniały.
Potem dodajemy cukier, roztopiony olej kokosowy, proszek budyniowy i masło orzechowe. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
KROK III:
Migdały drobno siekamy i przygotowujemy kruszonkę.
Do miseczki wsypujemy płatki jaglane, następnie mąkę ryżową, cukier i drobno posiekane migdały. Wszystkie składniki rozcieramy przy pomocy palców na orzechową posypkę a'la kruszonkę.
KROK IV:
W wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószonej mąką ryżową keksówce układamy stopniowo: ciasto jaglane (wyrównujemy po bokach), jabłka z cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką.
KROK V:
Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego! 🌟
✩✩✩
✩✩✩
4 komentarze
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
angelikabien.blogspot.com
W takiej postaci szarlotki jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńJuż myślałam, że to z kaszą jaglaną, a tu niespodzianka - płatki. Super, bo czasem czytam przepis, pojawia się kasza i w 90% przypadków nie mam ugotowanej, co wydłuża proces przygotowania ciasta. Muszę kiedyś taką zrobić :)
OdpowiedzUsuń