Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie
17:49
Przepyszne połączenie aksamitnego ciasta Brownie z jaglanym kremem i gruszkami karmelizowanymi w miodzie. Ciasto inne niż wszystkie i raczej dla koneserów nietypowych smaków niż dla wielbicieli słodkości.
Ta pierwsza po raz pierwszy pojawiła się u mnie w słodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko zajadać.
ZOBACZ FILMIK!
Składniki:
fasolowe brownie
- puszka czerwonej fasoli
- 2 duże banany
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 czubate łyżki cukru trzcinowego/lub innego słodzidła
- 2 czubate łyżki naturalnego kakao
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do miseczki. Banana obieramy i kroimy na mniejsze plasterki. Oba składniki umieszczamy w malakserze, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, odrobinę wody i dokładnie blendujemy na gładki krem. Jeśli nie macie malaksera możecie to zrobić przy użyciu blendera ręcznego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W dużej misce rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy gęstą masę z fasoli i bananów. Dalej dodajemy pozostałe składniki: cukier trzcinowy, kakao, kawa. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej.
Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piernika, a następnie bierzemy się za przygotowanie kremu.
migdałowy krem
jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie trochę cukru lub zdrowego słodziku
- 150 g płatków jaglanych
- 3 łyżki rodzynek
- 1,5 łyżki masła orzechowego z migdałów
Płatki zalewamy ciepłą wodą, odrobinę ponad powierzchnię płatków, dodajemy rodzynki i odstawiamy na kilka minut. Kiedy płatki wsiąkną wodę mieszamy je z masłem orzechowym i przekładamy do malaksera lub blendera. Blendujemy na gładki krem dodając odrobinę wody by ułatwić sobie zadanie, a krem nie stał się zbyt gęsty i zbity.
gruszki w miodzie
- łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 duża gruszka lub 1 i pół mniejszej gruszki
Gruszki (obrane lub ze skórką) kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, układamy kawałki gruszek i polewamy je miodem. Przysmażamy kilka minut na średnim ogniu do czasu aż gruszki zmiękną i się zezłocą. Wyłączamy gaz i odstawiamy gruszki.
2 komentarze
Jestem dziś znów 1 dzień na diecie ;D
OdpowiedzUsuńNienawidzę tego ciasta i tego zdjęcia - zgłodniałam :DD
Tak na dobrą sprawę jeszcze nie miałam okazji aby dodać gruszki do ciasta czekoladowego, ale tak się zastanawiam i jestem zdania iż może to być dość ciekawe połączenie. Ja często ciasto brownie robię z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i moim zdaniem jest to najlepszy przepis jaki może być.
OdpowiedzUsuń