Orkiszowy chlebek bananowy

17:28



Pełne ziarno. Pełnia zdrowia.







Dzisiejszy wypiek zdecydowanie należy do udanych. Ciężki, wilgotny, z lekko wyczuwalną słodyczą banana. Na dodatek pełnoziarnisty i pełen zdrowia!
Ten chlebek zapewni Wam sporą dawkę mocy na kolejne śnieżne, zimowe dni. ;)
Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy, zarówno o poranku, jak i w porze podwieczorku. 







Płatki orkiszowe możecie zastąpić po prostu mąką orkiszową. Ja takowej nie miałam, więc musiałam dodatkowo wspomóc się malakserem. Myślę, że z innych rodzajów płatków (jak owsiane czy żytnie) również wyjdzie pyszny ciasto-chlebek.










Składniki:



  • 150 g płatków orkiszowych/mąki orkiszowej
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

+ mieszanka ziaren






Przygotowanie:



Płatki orkiszowe zmielić na mąkę w malakserze. Wymieszać w misce z sodą oczyszczoną, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Banany obrać i zmiksować na gładkie puree. Jajka roztrzepać przy pomocy widelca. 
Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem. 
Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik).

Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.






    Udanych wypieków! :)


✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia