Orkiszowy chlebek bananowy
17:28Pełne ziarno. Pełnia zdrowia.
Dzisiejszy wypiek zdecydowanie należy do udanych. Ciężki, wilgotny, z lekko wyczuwalną słodyczą banana. Na dodatek pełnoziarnisty i pełen zdrowia!
Ten chlebek zapewni Wam sporą dawkę mocy na kolejne śnieżne, zimowe dni. ;)
Idealnie sprawdzi się w towarzystwie kawy, zarówno o poranku, jak i w porze podwieczorku.
Płatki orkiszowe możecie zastąpić po prostu mąką orkiszową. Ja takowej nie miałam, więc musiałam dodatkowo wspomóc się malakserem. Myślę, że z innych rodzajów płatków (jak owsiane czy żytnie) również wyjdzie pyszny ciasto-chlebek.
Składniki:
- 150 g płatków orkiszowych/mąki orkiszowej
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
+ mieszanka ziaren
Przygotowanie:
Płatki orkiszowe zmielić na mąkę w malakserze. Wymieszać w misce z sodą oczyszczoną, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Banany obrać i zmiksować na gładkie puree. Jajka roztrzepać przy pomocy widelca.
Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem.
Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik).
Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
0 komentarze