Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto!
16:08
Po świętach czas nieco ograniczyć słodkości i wrócić do zdrowej diety. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻
Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście.
Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty.
Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym/ą czy na rodzinny obiad, po prostu. Tarta jest lekka, ale sycąca - nikt nie wyjdzie głodny, a już na pewno niezadowolony. 😋
Zbliżający się sylwester to idealna okazja na upieczenie takich pyszności!
jedzeniowy orgazm gwarantowany .. 😺
Składniki:
na ciasto
- 100 g mąki żytniej
- 50 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
+mąka ryżowa do podsypywania
Przygotować formę na tartę. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wlać 2 łyżki zimnej wody. Zagnieść wszystkie składniki ciasta w gładką kulę. W razie potrzeby dosypać mąki. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzewać do 190 stopni C (grzanie góra-dół).
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, wcześniej natłuszczonej i obsypanej mąką. Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. W tym czasie przygotować nadzienie.
nadzienie
- ok. 250 g świeżego szpinaku
- 400 g filetów z łososia
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 100 g twarogu chudego
- czubata łyżka serka chrzanowego
- czubata łyżka mąki ryżowej
- 3 jajka
- odrobina mleka
- sól, pieprz, czosnek w proszku
Na maśle podsmażyć czosnek, dodać wcześniej opłukane liście szpinaku. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając, aż zwiędnie, po czym zdjąć z patelni. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
Filety z łososia opłukać, oprószyć solą i pieprzem, następnie upiec lub zgrillować. Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty.
Upieczony spód wyjąć i ostudzić.
Jajka roztrzepać dodając twaróg, chrzanowy serek, mąkę i odrobinę mleka (masa nie może być zbyt gęsta). Doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku w proszku.
Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180 stopni C.
Na upieczonym i ostudzonym spodzie wyłożyć kawałki mięsa z łososia na przemian ze szpinakiem. Zalać całość masą jajeczno-twarogową. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 30 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tarta świetnie smakuje z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Smacznego! 🌟
0 komentarze