Ciasto marchewkowe bezglutenowe
16:46
Marchewkowiec stał się ostatnio jednym z moich ulubionych ciast. Wierzcie lub nie, ale widnieje od razu na drugim miejscu zaraz po serniku! Myślę, że to wystarczający dowód mojej słabości do wypieków z dodatkiem marchwi.
Wiecie, że marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej dostępna od cukru a również słodka - marchewkowy placek stał się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych!
A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym przez Food Network..
Jak dla mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności!
Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :)
Udanych wypieków życzę!~ 🎄
Składniki:
- 200 g marchewki
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g płatków jaglanych
- 40 g proszku budyniowego waniliowego (1 opakowanie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina imbiru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 jaja klasy L
- 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 4-5 łyżek płynnego miodu
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
na polewę:
- jogurt grecki 150 g
- 2 łyżki suchego proszku budyniowego/skrobi
- łyżka miodu
- dowolne orzechy/nasiona
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie odsączyć z nadmiaru wody.
Płatki jaglane zalać w miseczce niewielką ilością ciepłej wody. Zostawić na kilka minut do napęcznienia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W osobnej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek budyniowy, cynamon, sodę, wiórki kokosowe, imbir i szczyptę soli. Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem), stopniowo dodając składniki suche.
Płatki jaglane zalać w miseczce niewielką ilością ciepłej wody. Zostawić na kilka minut do napęcznienia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W osobnej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek budyniowy, cynamon, sodę, wiórki kokosowe, imbir i szczyptę soli. Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem), stopniowo dodając składniki suche.
Do ciasta dodać masło orzechowe, marchewkę i płatki jaglane. Gdy będzie zbyt gęste, dodać pół szklanki wody. Wymieszać łyżką (nie za długo). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-40 minut. Wystudzić w formie.
Składniki na polewę zmiksować ze sobą, następnie posmarować nią wierzch ciasta. Posypać orzechami/nasionami.
Smacznego! ❤
0 komentarze