Jaglane muffinki z jabłkiem i toffi
18:52
Mini słodkości w jesiennym klimacie czyli...
... muffinki z jabłkiem i cynamonem (o tak, baaardzo pachną cynamonem!). I jeszcze z małą niespodzianką ukrytą w środku - cukierkiem toffi! ;)
Upiekłam je wczoraj z myślą o podarowaniu czegoś słodkiego tacie i młodszemu bratu. Przypomniałam sobie wtedy przepis na ciasto z kaszy jaglanej i ten na pełnoziarnistą szarlotkę...
Wyszły wspaniałe! Nawet braciszek był zadowolony, chociaż za owocami nie przepada.
To najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam - wilgotne i słodkie, a na dodatek powstały z połączenia moich ulubionych smaków! Poza tym, prócz toffi i znikomej ilości cukru, zawierają w sobie same zdrowe rzeczy - rodzynki, kaszę jaglaną, mąkę pełnoziarnistą, jabłko... nic, tylko zajadać.
Naprawdę polecam ;)!
Z podanych poniżej składników wyszło mi 12 muffinek.
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g rodzynek
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
+ kilkanaście cukierków toffi, u mnie Milka Toffees ;)
Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem.
Jabłko ostrugać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka, kaszę i jogurt. Cały czas miksując dodawać stopniowo składniki suche. Nie robić tego długo, by ciasto przypadkiem się nie ,,napowietrzyło". Trzeba mieszać krótko, inaczej muffinki później opadną. ;)
Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki. Do papilotek wkładać kolejno : 1,5 łyżki ciasta, cukierek toffi i kolejną łyżkę ciasta.
Piec przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
0 komentarze