Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu
17:54
Bez drożdży. Bez wyrabiania. BEZ GLUTENU!
Pizza w niecałe... 30 minut!
I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość.
Składniki:
na jedną małą pizzęryżowy spód
- 100 g ryżu parboiled (1 woreczek)
- 1 jajko
- sól
Ryż ugotować na sypko, odstawić do przestudzenia. Zblendować dokładnie z jajkiem i dodatkiem soli. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C z funkcją ,,góra-dół".
biały sos
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na patelni na maśle, wlać mleko, zagotować. Wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia.
+ ulubione dodatki
(te idealnie komponują się z białym sosem)
- garść świeżego szpinaku
- ok. 100 g sera feta
- 2-3 plastry szynki drobiowej
- świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania)
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był do szpinak, następnie feta, szynka i znowu feta. Dodatkowo wierzch posmarowałam delikatnie olejem, by ładniej się zarumienił.
Pizzę piec przez ok. 10-20 minut. Gotowe.
Smacznego! :)
0 komentarze