Bezglutenowe ciasteczka ryżowo-kokosowe z ananasem
19:50
Kolejna wariancja na temat ryżu.
Tym razem bezglutenowe ciasteczka kokosowe z ananasem.
Przygotujecie i upieczecie je w niespełna... 30 minut!
Powstały z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, bo tego ostatnio bardzo mi trzeba. Nie chciałam zapychać się sklepowymi słodyczami, więc wymyśliłam coś nowego z produktów, które akurat miałam w domu. To niesamowite, ile smacznych rzeczy można wyczarować przez połączenie zaledwie kilku prostych składników... Od razu radzę podwoić, a nawet potroić ich ilość. ;)
Są wspaniałe! Moja mama zjadła ze smakiem trzy ciasteczka i stwierdziła, że są przepyszne! I w życiu nie pomyślałaby, że głównym składnikiem jest... ryż. Mi też bardzo zasmakowały i na pewno jeszcze raz je upiekę. Jestem zadowolona z siebie, bo udało mi się w całkiem zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodkie. ^^
Wiórki kokosowe - otrzymuje się je z wysuszonego miąższu orzecha kokosowego. Chociaż zawierają jedynie śladowe ilości witamin, a ich bazę stanowią głównie kwasy tłuszczowe nasycone, nadal pozostają produktem, który warto włączyć do diety. Przede wszystkim wiórki zawierają sporo błonnika. W 100 g znajdziemy aż 21 g tego składnika! Znajdziemy w nich także takie pierwiastki jak: miedź, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy B i E.
Składniki (mi wyszło 8 ciasteczek) :
- 100 g ryżu basmati
- opakowanie budyniu waniliowego
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 puszki krążków ananasa
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Ostudzony ryż połączyć w misce z roztopionym masłem, a następnie dokładnie zblendować. Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy. Na każdym ciasteczku docisnąć krążek ananasa. Zlepić brzegi. Dodać rodzynki (opcjonalnie).
0 komentarze