Francuskie ciasteczka z budyniem i śliwkami
20:07Składniki:
- 1 arkusz świeżego ciasta francuskiego
- ok. 15 śliwek węgierek (po jednej na jedno ciastko)
- budyń z prawdziwą wanilią
- 2 niepełne szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- jajko
Przygotowanie:
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby można dodać odrobinę masła, będzie wtedy bardziej kremowy. :)
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek.
Ciasto francuskie podzielić na (w miarę możliwości) równe prostokąty. Mi wyszło ich łącznie piętnaście. Na środku rozsmarować odrobinę budyniu (po jednej łyżce na jedno ciastko). Ułożyć po dwie połówki śliwek. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.
Piec przez ok. 20 minut do czasu, aż ciastka się ładnie zezłocą. :) Ja piekłam w dwóch turach.
0 komentarze