FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru
18:35
Kolejny bezglutenowy wypiek. Tym razem z dynią! Purée robiłam po raz pierwszy w życiu i w sumie żałuję, że tak późno. To dziecinnie proste! Posłużyły mi przepisy znalezione w internecie. Było tego wiele i właściwie niewiele różniły się od siebie, więc nie będę podawała źródła. W każdym razie najważniejsze, że wyszło. ^^ I na dodatek bez białego cukru! Jako zdrowe zamienniki użyłam płynnego, polskiego miodu i rodzynek!
W sumie sama się zdziwiłam, że cokolwiek mi wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego!
Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;)
Zapraszam!
Składniki :
na keksówkę 30 x 12 x 8
- 1,5 szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej)
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- szklanka wody + szklanka mleka (do gotowania kaszy)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- ok. 70 g rodzynek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Purée z dyni :
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki (skórką do góry) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20-30 minut do miękkości. Po upieczeniu wybrać miąższ ze skorupy i zmiksować na gładkie purée. Do tego chlebka potrzebujemy 1,5 szklanki takiego purée. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później.
Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do czasu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Dokładnie zblendować z dodatkiem trzech łyżek oleju rzepakowego. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
Jajka utrzeć z dodatkiem odrobiny soli, stopniowo dodając zmiksowaną kaszę. Następnie dodawać kolejno : 1,5 szklanki purée z dyni, miód, rodzynki i przyprawy. Keksówkę lekko natłuścić i oprószyć mielonym siemieniem lnianym lub bezglutenową mąką. Następnie wyłożyć ciasto i posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 45-60 minut. Przed podaniem ostudzić i bardzo ostrożnie wyjąć z formy. Smacznego!
0 komentarze