Sałatka szpinakowa z tortellini
16:00
Dzisiaj przedstawiam wspaniały pomysł na wykorzystanie gotowych pierożków tortellini.
Użyłam 400-gramową paczuszkę z nadzieniem szpinakowo-serowym, bo stwierdziłam, że będzie w sam raz. I rzeczywiście był to trafny wybór... albo moje wielkie zamiłowanie do połączenia szpinaku z serem. ;)
Do sałatki wykorzystałam świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i czosnek. Skropiłam sokiem z cytryny, dosypałam nieco soli i pieprzu, a także resztkę zielonego pesto i jogurtu. Na koniec posypałam prażonymi nasionami słonecznika.
Myślę, że taka sałatka sprawdzi się idealnie nie tylko jako dodatek do mięs czy przystawka, ale również jako samodzielne danie.
Składniki (na dużą miskę) :
- 1 opakowanie tortellini z nadzieniem szpinakowo-serowym
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
- 1 opakownie pomidorków koktajlowych
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzić.
Wymieszać w dużej misce ze szpinakiem i pomidorkami przekrojonymi na pół.
sos
- 2 łyżki zielonego pesto
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w kubeczku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do sałatki, doprawić. Wstawić do lodówki na ok. 2h przed podaniem, by smaki się ,,przegryzły". ;)
Smacznego!
0 komentarze