Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym
07:16
Makaron jest świetną bazą do stworzenia szybkiego, a jednocześnie sycącego posiłku. Wystarczy tylko zrobić do niego jakiś smaczny sos - i już, danie gotowe!
I chociaż lubię czasem poeksperymentować, to ostatecznie wygrywają najulubieńsze połączenia. Ser z niebieską pleśnią + makaron świderki (pełnoziarnisty!) + kurczak + brokuły = raj dla podniebienia! :)
Wersja nieco odbiega od tradycyjnych przepisów z sosami na bazie śmietany, natomiast pojawiają się niezastąpiony jogurt i mleko. Dodatek mięsa nie jest konieczny, ale ja akurat miałam pod reką wcześniej upieczoną pierś, więc pomyślałam, że będzie smacznym dodatkiem. Na koniec danie uwieńczyłam posiekaną natką pietruszki i prażonymi płatkami migdałów - poezja :)
Do powtórzenia koniecznie!
Składniki (na porcje dla 3-4 osób) :
Składniki (na porcje dla 3-4 osób) :
- 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu świderki
- brokuł świeży
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 szklanki mleka
- mały jogurt naturalny (ok. 180 g)
- pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wg uznania)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
KROK 1 : Brokuła ugotować w całości al dente, najlepiej na parze lub w lekko osolonej wodzie. Podzielić na różyczki. Korzeń zetrzeć na tarce o małych oczkach (nic się nie może zmarnować!). ;)
KROK 2 : Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
KROK 3 : Czas przygotować sos serowy - cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą oraz startym korzeniem brokuła. Podsmażać kilka minut, w razie potrzeby podlewając mlekiem/wodą.
W wersji mięsnej dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażać kilka minut.
KROK 4 : Wlać mleko, pokrojony w kostkę ser i makaron, cały czas mieszając zawartość patelni. Trzymać na średnim ogniu przez kilka minut (do roztopienia sera).
KROK 5 : Makaron wymieszać z jogurtem i różyczkami brokuła. Doprawić wg uznania.
KROK 6 : Gotowe danie można już nakładać na talerze. Moja propozycja podania to dodatek posiekanej natki pietruszki i podprażonych płatków migdałowych :)
Smacznego!
0 komentarze