Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą
11:31
Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy. Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam!
Składniki:
Ciasto kruche
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.
Budyń
- 3 szklanki mleka 2%
- budyń śmietankowy
- łyżka kaszy manny
- 2 łyżki cukru
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Dodatkowo
- dżem z czarnych porzeczek
- ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek
Schłodzonym ciastem wylepić formę o wymiarach 20x30 cm, uprzednio natłuszczoną i oprószoną bułką tartą. Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Beza
- 5 białek
- 100 g cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- łyżka skrobi ziemniaczanej
Białka rozmiksować ze szczyptą soli. Ubijać na wysokich obrotach stopniowo dodając cukier (najlepiej po łyżce) do uzyskania sztywnej piany.Pod koniec wymieszać z sokiem z cytryny i skrobią ziemniaczaną.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować dżem, nałożyć warstwę budyniu, wyrównać szpatułką. Wyłożyć porzeczki, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 20 minut, później zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć termoobieg. Suszyć bezę przez dodatkowe 10 minut. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Udanych wypieków!
0 komentarze