Placki z cukinii i tuńczyka
15:10
Od kiedy bardzo zasmakowała mi cukinia, nie przestaję bawić się przepisami z jej udziałem. Te placuszki robiłam już jakiś czas temu, ale jakoś wcześniej nie miałam okazji, by podzielić się przepisem. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem tartej marchewki oraz tuńczyka. Uwielbiam! ;) Placki są naprawdę pyszne, a dodatek sosu jogurtowo-czosnkowego doskonale dopełnia ich smaku. Zarówno na ciepło, jak i na zimno - z dodatkami w postaci ryżu i surówki są świetnym pomysłem na lekki piątkowy lunch.
Składniki (na ok. 9 placuszków):
- 1 średniej wielkości cukinia (u mnie o wadze ok. 350 g)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 średniej wielkości marchewka
- 2 małe jajka
- ok. 4 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- garść żółtego sera (dodaje ciekawszego smaku)
- cebula
- łyżka masła
- sól i pieprz
Sos czosnkowy
- mały jogurt
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchew umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię także umyć, osuszyć i zetrzeć razem z marchewką. Warzywa dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Po tym czasie przełożyć je do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni z masłem i dodatkiem szczypty soli.
Do miski wbić jajka, dodać garść sera, musztardę, cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy średniej wielkości placuszki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu ostrożnie przewracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 10 minut. Powinny uzyskać złoto-brązowy kolor. Dla uzyskania lepszego efektu można w trakcie pieczenia posmarować je cienką warstwą oleju - tym sposobem lepiej się spieką. ;)
Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, by smaki się lepiej ,,przegryzły". ;)
Smacznego!
0 komentarze