Serniczek proteinowy - lekki jak chmurka!

12:12



Puszysty, lekki jak chmurka serniczek, który dostarczy Wam sporo białka i zero białego cukru! Idealny na cieplejsze dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych/mrożonych owoców, polewą (np. czekoladową) i posypką w postaci pokruszonych płatków migdałowych.


SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków

jeden kawałek (bez dodatków) dostarcza średnio:
195 kalorii / 12 g białka / 10 g tłuszczu / 14 g węglowodanów

  • twaróg sernikowy - wiaderko 1 kg 
  • jogurt grecki - 400 g
  • słodzik do smaku - ok 20 tabletek
  • odżywka bialkowa o smaku karmelowym - 2 miarki
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania (łącznie 80g) 
  • białko jaja kurzego - 3 sztuki
  • płatki owsiane błyskawiczne - 3 łyżki 
  • szczypta soli

W jednej misce mieszamy ze sobą twaróg sernikowy, jogurt grecki, słodzik (rozpuszczony w niewielkiej ilości wody), odżywkę białkową i dwa opakowania budyniu śmietankowego. Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach. 
Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. 
Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka. 
Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami owsianymi. Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. 
Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 



    Smacznego! 🍰

✩✩✩


✩✩✩

You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia