Serniczek proteinowy - lekki jak chmurka!
12:12Puszysty, lekki jak chmurka serniczek, który dostarczy Wam sporo białka i zero białego cukru! Idealny na cieplejsze dni, świetnie smakuje z dodatkiem świeżych/mrożonych owoców, polewą (np. czekoladową) i posypką w postaci pokruszonych płatków migdałowych.
SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków
jeden kawałek (bez dodatków) dostarcza średnio:
195 kalorii / 12 g białka / 10 g tłuszczu / 14 g węglowodanów
- twaróg sernikowy - wiaderko 1 kg
- jogurt grecki - 400 g
- słodzik do smaku - ok 20 tabletek
- odżywka bialkowa o smaku karmelowym - 2 miarki
- budyń śmietankowy - 2 opakowania (łącznie 80g)
- białko jaja kurzego - 3 sztuki
- płatki owsiane błyskawiczne - 3 łyżki
- szczypta soli
W jednej misce mieszamy ze sobą twaróg sernikowy, jogurt grecki, słodzik (rozpuszczony w niewielkiej ilości wody), odżywkę białkową i dwa opakowania budyniu śmietankowego. Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach.
Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka.
Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami owsianymi. Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki.
Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
0 komentarze