Kremowy sernik z mango

12:55





Pierwsze ciepłe i słoneczne dni wprowadzają mnie w nostalgiczny nastrój. Zaczynam jeszcze mocniej odczuwać tęsknotę za wolnością, beztroską jazdą na rowerze i spotkaniami ze znajomymi nad jeziorem. Nie poddaję się jednak negatywnym emocjom i staram się dostrzec plusy w całej tej sytuacji. Całe szczęście można jeszcze wyczarować namiastkę letnich dni w kuchni, a to już całkiem pocieszająca propozycja spędzania czasu. 




Sernik z mango to subtelna, orzeźwiająca rozkosz napawająca optymizmem w tym trudnym czasie. Kruchy ciasteczkowo-maślany spód, delikatny, rozpływający się w ustach puszek o smaku mango opatulony kokosową chmurką z białą czekoladą i nasionami granatu. Ten serniczek idealnie sprawdzi się na świątecznym stole wśród mazurków i babek wielkanocnych. 


SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków

jeden kawałek dostarcza:
335 kalorii / 11 g białka / 17 g tłuszczu / 35 g węglowodanów

składniki na spód:

  • herbatniki pełnoziarniste - 125 g
  • masło, roztopione - 50 g 
Herbatniki rozkrusz w malakserze na drobny pył, połącz z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysyp na dno formy, wyklep spód wyrównując łyżeczką. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

składniki na masę sernikową:

  • twaróg sernikowy President 4% tłuszczu - 1 kg (wiaderko)
  • mango mrożone - 225 g (1/2 opakowania)
  • cukier puder - 100 g
  • budyń waniliowy (proszek) - 40 g
  • jaja kurze klasy M - 2 sztuki
  • kurkuma - łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka 
Mango wcześniej rozmroź i zblenduj. W dużej misie na małych obrotach miksera zmiksuj: twaróg sernikowy, cukier puder, jajka, budyń i mango. Pod koniec dodaj kurkumę i ekstrakt z wanilii. Masę wyłóż na schłodzony spód, wyrównaj szpatułką/łyżką. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok 40-50 minut. W międzyczasie przygotuj polewę i dodatki. 

składniki na polewę:

  • mango (pozostała część) - 225 g
  • czekolada biała - 100 g (tabliczka)
  • mleko 3,2 % - 1/2 szklanki
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, dokładnie wymieszaj przy użyciu rózgi kuchennej. Zblenduj razem z mango. Wylej polewę na upieczony i wystudzony sernik. Włóż do lodówki na min. 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc. 

dodatki:

  • mleczko kokosowe - 400 ml (puszka)
  • ziarenka z 1/4 granata
  • płatki migdałowe
  • starta biała czekolada
Zmiksuj gęstą część mleczka kokosowego. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę cukru i ekstraktu waniliowego. Kawałki schłodzonego sernika podawaj z bitą śmietaną z mleczka kokosowego i ziarenkami z granata. Posyp płatkami migałowymi i startą białą czekoladą. 



   
     Smacznego! 🥭

✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

3 komentarze

  1. Zastanawiam się gdzie jest mango w polewie? Bo nie wiem co mam z nim zrobic:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango należy zmiksować razem z roztopioną czekoladą :) Przepraszam za nieścisłości

      Usuń
  2. Pięknie wygląda i zapewne tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia