Penne all'arrabbiata
12:29
Pochwała prostoty i włoski klasyk czyli penne all'arrabbiata.
Arrabbiato z włoskiego oznaczy wściekły, co można dosłownie przetłumaczyć na wściekle pikantny makaron. Pierwszy raz wypróbowałam tego dania w jednej z nadmorskich restauracji i tak wpasował się w moje gusta, że postanowiłam odtworzyć ten smak w swojej kuchni.
Prościej być nie mogło - do stworzenia aromatycznego sosu wystarczyły mi czarne oliwki, czosnek, cebula oraz przyprawa chilli. I przecier pomidorowy, oczywiście. W sezonie warto sięgnąć po świeże pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skórki, ale z braku chęci bądź czasu pomidory z puszki bądź wspomniany wcześniej przecier powinny wystarczyć.
Danie jest lekkie, a przez dodatek ostrych przypraw podkręca metabolizm, a do tego rozgrzewa.
W sam raz na zbliżający się okres jesienno-zimowy.
SKŁADNIKI/ 4 porcje
jedna porcja dostarcza średnio:
350 kalorii / 15 g białka / 10 g tłuszczu / 50 g węglowodanów
- pełnoziarnisty makaron penne - 250 g
- przecier pomidorowy - 500 ml
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- oliwki czarne - 50 g
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1 mała
- tarty parmezan - 4 łyżki
- sól, pieprz, chilli, czosnek - do smaku
- świeża bazylia
Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i oliwki (pokrojone w dowolny sposób). Przesmaż, posól i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj makaron, przemieszaj zawartość patelni i dopraw do smaku - solą, pieprzem, chilli i czosnkiem w proszku. Gotowe!
Podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.
Smacznego! 🌶️
✩✩✩
✩✩✩
0 komentarze