Penne all'arrabbiata

12:29


Pochwała prostoty i włoski klasyk czyli penne all'arrabbiata. 
Arrabbiato z włoskiego oznaczy wściekły, co można dosłownie przetłumaczyć na wściekle pikantny makaron. Pierwszy raz wypróbowałam tego dania w jednej z nadmorskich restauracji i tak wpasował się w moje gusta, że postanowiłam odtworzyć ten smak w swojej kuchni. 


Prościej być nie mogło - do stworzenia aromatycznego sosu wystarczyły mi czarne oliwki, czosnek, cebula oraz przyprawa chilli.  I przecier pomidorowy, oczywiście. W sezonie warto sięgnąć po świeże pomidory, wcześniej sparzone i obrane ze skórki, ale z braku chęci bądź czasu pomidory z puszki bądź wspomniany wcześniej przecier powinny wystarczyć. 
Danie jest lekkie, a przez dodatek ostrych przypraw podkręca metabolizm, a do tego rozgrzewa. 
W sam raz na zbliżający się okres jesienno-zimowy.


SKŁADNIKI/ 4 porcje

jedna porcja dostarcza średnio:
350 kalorii / 15 g białka / 10 g tłuszczu / 50 g węglowodanów

  • pełnoziarnisty makaron penne - 250 g
  • przecier pomidorowy - 500 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • oliwki czarne - 50 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 1 mała 
  • tarty parmezan - 4 łyżki
  • sól, pieprz, chilli, czosnek - do smaku
  • świeża bazylia
Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i oliwki (pokrojone w dowolny sposób). Przesmaż, posól i dodaj przecier pomidorowy. Dodaj makaron, przemieszaj zawartość patelni i dopraw do smaku - solą, pieprzem, chilli i czosnkiem w proszku. Gotowe!
Podawaj ze świeżą bazylią i tartym parmezanem.




    Smacznego! 🌶️


✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia