Placuszki z cukinii
14:09
Uwielbiam cukinię za jej uniwersalność. Można ją nadziewać rozmaitymi farszami, można z niej tworzyć mini-pizzerki, można ją wrzucić do czekoladowego ciasta, można zrobić z niej makaron albo... placuszki!
Ekspresowe w przygotowaniu, delikatne, puszyste i pyszne. Idealne jako samodzielny posiłek, dodatek do dań głównych czy przekąska. Uwielbiam!
Składniki:
- 1 cukinia
- 3 jajka
- ząbek czosnku
- 100 g serka włoskiego
- kilka łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą ręcznika papierowego odciskamy nadmiar wody.
- Dodajemy jajka, starty drobno czosnek, rozkruszony serek włoski i mąkę. Doprawiamy do smaku i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
- Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Smacznego! 🍃
✩✩✩
✩✩✩
1 komentarze
Placuszki wszelakie zajadamy bez zbędnych pytań!
OdpowiedzUsuń:)