Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami
19:28
W życiu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż.
Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja. Po długiej nieobecności w rodzinnym domu zapragnęłam poczuć zapach piekącego się ciasta... które musicie spróbować! Idealne na długie wieczory pod kocem i ciepłą czekoladą/kawą/herbatą (niepotrzebne skreślić).
Składniki:
na prostokątną formę 30 x 20 cm- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- łyżka cukru
- szklanka ksylitolu*
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 100 g masła
- 0,5 kg śliwek węgierek
kruszonka
- kilka łyżek płatków orkiszowych
- kilka łyżek mąki orkiszowej
- łyżka oleju kokosowego/masła
- ksylitol/słodzik
- Przygotowujemy rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę zwykłej mąki, wlewamy ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie mieszamy. Drożdże powinny się całkowicie rozpuścić. Miskę z rozczynem przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki: miękkie masło, ksylitol i żółtka. Ciasto wyrabiamy ręką aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dolewamy mleko lub dosypujemy mąkę.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. godzinę.
- Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, prostokątnej formy do pieczenia (ok. 30 x 20 cm). Przygotowujemy kruszonkę.
- Połówki śliwek układamy na wierzchu ciasta i posypujemy go kruszonką.
- Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.
Smacznego! ❤
✩✩✩
✩✩✩
2 komentarze
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Gdyby zostało Ci kawałek to bardzo proszę o przesłanie. Wygląda smakowicie! <3
OdpowiedzUsuń