Mus malinowy z białą czekoladą
08:46
Stali bywalcy bloga zapewne zdążyli poznać moją wielką miłość do białej czekolady. Uwielbiam jej dodatek w najróżniejszych ciastkach, ciasteczkach i deserkach. Oczywiście, z niczym nie wolno przesadzać, dlatego też, żeby nie szaleć za bardzo z kalorycznością, zdecydowałam się na użycie kaszy jaglanej. Dobrze uprażona traci swoją charakterystyczną goryczkę i zyskuje łagodny smak. To dla mnie nieustające źródło kulinarnych inspiracji! Z kaszy zrobiłam już kilka serników i kremów do tortów czy ciastek. Nie mogło jej zabraknąć w letnim deserku!
Mus malinowy to zdecydowanie HIT SEZONU LETNIEGO! Dobrze schłodzony niesie ukojenie w upalne dni... musicie spróbować. 😇
Składniki:
na 4-5 małych porcji
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g białej czekolady
- ok. 200g malin
- kilka łyżeczek miodu (lub słodkiego zamiennika)
- ewentualnie odrobina mleka
- szczypta soli
- Kaszę jaglaną prażymy w garnuszku w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Podlewamy wodą i zagotowujemy dodając szczyptę soli. Gotujemy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej gdyby kasza była lekko rozgotowana. Studzimy.
- Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofali/kąpieli wodnej.
- Ostudzoną kaszę przekładamy do malaksera, wlewamy roztopioną białą czekoladę, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiego kremu (jeśli nie posiadacie malaksera, możecie użyć po prostu blendera ręcznego). W międzyczasie dodajemy kilka łyżeczek miodu/innego słodzidła i podlewamy niewielką ilością mleka.
- 2/3 masy jaglanej przekładamy do oddzielnej miseczki, a do pozostałej części wrzucamy maliny i dalej blendujemy.
- Do małych deserowych kubeczków/szklaneczek dodajemy kolejno: kilka małych łyżeczek masy malinowej, kilka łyżeczek masy białej, kilka malin na samym wierzchu.
- Deserki przed podaniem schładzamy przez kilka minut w lodówce.
Smacznego! 🌸
✩✩✩
✩✩✩
0 komentarze