Energetyczny koktajl z guaraną

19:32

Cierniopląt guarana, bo taka jest jej pełna nazwa, rośnie w postaci pnącza w Ameryce Południowej i Środkowej. Nazwa "guarana" pochodzi od tamtejszego plemienia Guarani. Ludność ta od dawna znała dobroczynne właściwości rośliny i wykorzystywała każdą z jej części w lecznictwie ludowym. Zaintrygowana jednym z artykułów przeczytanych w Food Forum na temat guarany, postanowiłam sama po nią sięgnąć i wypróbować.


Na sklepowych półkach znajdziemy ją w dziale "bio" lub "superfoods". Ze względu na  pobudzające właściwości guaranę często dodaje się do różnego rodzaju suplementów czy środków pobudzających.  Zwiększa koncentrację, ułatwia zapamiętywanie, a poprzez przyspieszenie procesu przemiany materii - wspomaga także proces odchudzania. 

Czy guarana jest lepsza od kawy? 
Podobno tak! To roślina o największej zdolności do syntezy kofeiny - zawiera jej cztery razy więcej niż ziarna kawowca! To właśnie w jej nasionach tkwi najwięcej mocy! Kofeina zawarta w nich nosi nazwę guaraniny. W przypadku spożycia pewnej dawki guarany efekt pobudzenia może utrzymywać się nawet do 6h, gdzie kofeina z kawy działa na organizm przez ok. 4h - jest różnica, prawda?

Przygotowałam dzisiaj dla Was smaczną propozycję na wykorzystanie guarany. Ten koktajl może stać się świetną alternatywą dla kawy. Jest lekki, niskokaloryczny, nie zawiera cukru i produktów odzwierzęcych - dobrze sprawdzi się jako przekąska między posiłkami lub dodatek do nich. Figi i cynamon sprawiają, że stanowi prawdziwie jesienny napój. Musicie spróbować!

Składniki:


  • 2 banany
  • 3 świeże figi
  • szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki guarany 
  • cynamon
  • słodzidło

Banany i figi kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy z mlekiem migdałowym, guaraną i odrobiną cynamonu na gęsty koktajl. Słodzimy do smaku.




  Smacznego! ❤


✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

1 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia