Ciasto porzeczkowe - najprostsze, najlepsze

21:07




Czasem lubię sobie odpuścić i tak beztrosko powrócić do kulinarnych wspomnień dzieciństwa... Słodkie ciasta z dużą ilością masła i cukru z pewnością były jednymi z moich ulubionych smaków. Kiedy dostałam świeże porzeczki prosto z działki od razu zabrałam się do pracy. Intuicyjnie wyszukałam potrzebne składniki i voila... gotowe! Dzięki mące jaglanej i dodatkowi jogurtu ciasto jest bardzo delikatne i myślę, że nawet osoba na diecie mogłaby sięgnąć po kawałeczek. Koniecznie wypróbujcie póki sezon jeszcze trwa!


Składniki:

na tortownicę o średnicy ok. 23 cm

  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżek płatków jaglanych 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru (lub innego zamiennika) 
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • szklanka czerwonych porzeczek



  1. Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. 
  2. Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę jaglaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. 
  3. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy że szczyptą soli. Stopniowo, nie przestając miksować, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania piany. 
  4. Dolewamy roztopione wcześniej masło, dosypujemy składniki suche i dodajemy płatki jaglane. 
  5. Na koniec do ciasta dodajemy jogurt i ew. dolewamy odrobinę mleka/wody. Powinno być dość gęste.


kruszonka

  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

  1. Wszystkie składniki ucieramy za pomocą dłoni do powstania kruszonki.
  2. Przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej natłuszczonej i oprószonej płatkami tortownicy. Na wierzch wrzucamy porzeczki i posypujemy kruszonką.
  3. Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. 





   
 Smacznego! 💕


✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

2 komentarze

  1. wygląda baaardzo apetycznie, sama chętnie bym takie wsunęła. i to zdecydowanie więcej niż jeden kawałek. ;) a moim smakiem dzieciństwa jest ciasto zwane "Zebra" <3
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia