Ciasto porzeczkowe - najprostsze, najlepsze
21:07Składniki:
na tortownicę o średnicy ok. 23 cm
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru (lub innego zamiennika)
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- 200 g jogurtu naturalnego
- szklanka czerwonych porzeczek
- Płatki jaglane zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
- Do jednej miski wsypujemy składniki suche: mąkę jaglaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy że szczyptą soli. Stopniowo, nie przestając miksować, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania piany.
- Dolewamy roztopione wcześniej masło, dosypujemy składniki suche i dodajemy płatki jaglane.
- Na koniec do ciasta dodajemy jogurt i ew. dolewamy odrobinę mleka/wody. Powinno być dość gęste.
kruszonka
- 4 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- Wszystkie składniki ucieramy za pomocą dłoni do powstania kruszonki.
- Przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej natłuszczonej i oprószonej płatkami tortownicy. Na wierzch wrzucamy porzeczki i posypujemy kruszonką.
- Ciasto pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego! 💕
✩✩✩
✩✩✩
2 komentarze
wygląda baaardzo apetycznie, sama chętnie bym takie wsunęła. i to zdecydowanie więcej niż jeden kawałek. ;) a moim smakiem dzieciństwa jest ciasto zwane "Zebra" <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
Pyszności! ;-)
OdpowiedzUsuń