Babeczki czekoladowe z mandarynką
14:04Jak tam przygotowania do świąt? U mnie ostatnie tygodnie były bardzo intensywne, ale na szczęście mogę wreszcie odsapnąć i podzielić się z Wami nowym przepisem.
Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla serników, makowców i innych kalorycznych pyszności, to przychodzę do Was z uroczymi babeczkami czekoladowymi - są tak śliczne, że mogą posłużyć również jako ozdoba czy dodatek do prezentu.
Składniki:
na 8 większych babeczek (takich jak na zdjęciu)
na spód
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu
- inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód
Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut.
ciasto:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 90 g czekolady gorzkiej
- 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- szczypta przyprawy do piernika i cynamonu
- cukier lub inne słodzidło do smaku
- odrobina proszku do pieczenia i sody
- skórka starta z jednej większej mandarynki
Płatki ryżowe zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jogurt miksujemy na małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki i słodzidło w dowolnej ilości. Całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.
Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na podpieczone wcześniej spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
dodatki
- dowolna czekolada
- mandarynki
- posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe)
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej polewy. Mandarynkę kroimy na półplasterki. Wierzch babeczek ozdabiamy polewą, mandarynkami i posypką.
Smacznego!
Wesołych i smacznych świąt! 🎄
✩✩✩
✩✩✩
3 komentarze
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie jeśli chodzi o same babeczki to ja również jestem zwolennikiem tych czekoladowych. Bardzo lubię wykonywać babeczki czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i muszę przyznać, że wtedy cała moja rodzina się nimi zajada.
OdpowiedzUsuń