Babeczki czekoladowe z mandarynką

14:04



Jak tam przygotowania do świąt? U mnie ostatnie tygodnie były bardzo intensywne, ale na szczęście mogę wreszcie odsapnąć i podzielić się z Wami nowym przepisem.
Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla serników, makowców i innych kalorycznych pyszności, to przychodzę do Was z uroczymi babeczkami czekoladowymi - są tak śliczne, że mogą posłużyć również jako ozdoba czy dodatek do prezentu.




Składniki:

na 8 większych babeczek (takich jak na zdjęciu)

na spód

  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta przyprawy piernikowej i cynamonu
  • inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód

Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. 


ciasto:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 5 łyźek płatków ryżowych/jaglanych
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej/lub innej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki kaszy manny 
  • szczypta przyprawy do piernika i cynamonu
  • cukier lub inne słodzidło do smaku
  • odrobina proszku do pieczenia i sody
  • skórka starta z jednej większej mandarynki


Płatki ryżowe zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jogurt miksujemy na małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki  i słodzidło w dowolnej ilości. Całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.
Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na podpieczone wcześniej spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.


dodatki

  • dowolna czekolada
  • mandarynki
  • posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe)
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy do uzyskania gładkiej polewy. Mandarynkę kroimy na półplasterki. Wierzch babeczek ozdabiamy polewą, mandarynkami i posypką. 
Smacznego!





  
Wesołych i smacznych świąt! 🎄


✩✩✩


✩✩✩





You Might Also Like

1 komentarze

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia