Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem
20:21Totalna improwizacja z udziałem szpinaku i koziego sera w roli głównej. Wytrawne muffiny w formie mini zapiekanek z kaszy jaglanej. Do tego papryka, pomidorki cherry, aromatyczny czosnek i przyjemnie chrrrupiące nasiona słonecznika. Pyszne i zdrowe przekąski, doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach.
Składniki (na ok. 10-12 muffinek):
-100 g suchej kaszy jaglanej
- ok. 200 g mrożonego szpinaku
- 50 g sera koziego
- pół papryki czerwonej
- kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana)
- łyżka zielonego pesto
- jajko
- łyżka masła i odrobina oleju/oliwy
- 2 ząbki czosnku
-sól, pieprz, ostra papryka
- nasiona słonecznika
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć na suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odstawić do przestudzenia.
Na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać szpinak i masło, podlewając odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem.
W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno pokrojone warzywa, ser kozi, pesto i przyprawy. Gotową masą wykładać formy na muffinki. Piec ok. 20 - 25 minut.
Na koniec posypać podprażonymi nasionami słonecznika.
0 komentarze