Bananowy desernik na zimno
19:23
Moja wersja sernika na zimno w deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku serniczek.
Składniki (na 3 pucharki):
ciasteczkowy spód
-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)
-chlust gorącego mleka
warstwa serowa
-250 g serka wiejskiego
-saszetka wanilinowego cukru
-łyżeczka żelatyny
warstwa bananowa
-duży, przejrzały banan
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczka żelatyny
polewa
-4-5 cukierków z karmelem/krówek/toffi
-odrobina mleka
+płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasteczkowy spód- ciasteczka drobno rozkruszyć w malakserze, połączyć z odrobiną mleka. Gotową masę wyłożyć na dnie pucharków.
Warstwa serowa- serek wiejski dokładnie zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Nałożyć na ciasteczkowy spód, włożyć do lodówki na czas stężenia.
Warstwa bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem i żelatyną. Nałożyć na stężoną warstwę serową.
Polewa- cukierki roztopić dokładnie w odrobinie mleka. Stygnącymi oblać wierzch deseru.
Na koniec posypać serniczek podprażonymi płatkami migdałów.
-
0 komentarze