Budyń z kaszy jaglanej i awokado
10:54Kremowy, wegański budyń z kokosową nutką. Awokado nadaje tutaj idealnie kremowej konsystencji, a liście mięty świeżości i lekkości. To świetna propozycja na lekki deser w upalne popołudnia.
Najlepiej smakuje schłodzony.
SKŁADNIKI/ 3 porcje
jedna porcja dostarcza średnio:
263 kalorii / 5,5 g białka / 14 g tłuszczu / 28,6 g węgli
- kasza jaglana - 1 woreczek (100 g)
- mleczko kokosowe light - 1/2 puszki (200 ml)
- awokado dojrzałe - 1/2 sztuki
- świeża mięta - kilka listków
- odrobina soku z cytryny/limonki
- słodzidło do smaku - ok. 10 tabletek
- owoce do dekoracji
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy, ugotować w wodzie do miękkości, dodać mleczko kokosowe i przemieszać. Dodać słodzidło i gotować kilka minut pod przykryciem.
Odstawić na chwilę do przestygnięcia, następnie dodać awokado i miętę, zblendować na gładki budyń.
Pod koniec skropić sokiem z cytryny/limonki. Gotowy budyń podać z ulubionymi owocami.
Szczególnie polecam truskawki i maliny.
0 komentarze