Budyń z kaszy jaglanej i awokado

10:54



Kremowy, wegański budyń z kokosową nutką. Awokado nadaje tutaj idealnie kremowej konsystencji, a liście mięty świeżości i lekkości. To świetna propozycja na lekki deser w upalne popołudnia. 
Najlepiej smakuje schłodzony. 



SKŁADNIKI/ 3 porcje

jedna porcja dostarcza średnio:
263 kalorii / 5,5 g białka / 14 g tłuszczu / 28,6 g węgli

  • kasza jaglana - 1 woreczek (100 g)
  • mleczko kokosowe light - 1/2 puszki (200 ml)
  • awokado dojrzałe - 1/2 sztuki
  • świeża mięta - kilka listków
  • odrobina soku z cytryny/limonki 
  • słodzidło do smaku - ok. 10 tabletek  
  • owoce do dekoracji


Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy, ugotować w wodzie do miękkości, dodać mleczko kokosowe i przemieszać. Dodać słodzidło i gotować kilka minut pod przykryciem. 
Odstawić na chwilę do przestygnięcia, następnie dodać awokado i miętę, zblendować na gładki budyń. 
Pod koniec skropić sokiem z cytryny/limonki. Gotowy budyń podać z ulubionymi owocami. 
Szczególnie polecam truskawki i maliny.



      Smacznego! 🥑

✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia