Babeczki z białą czekoladą i jagodami

18:24



Przepyszne babeczki, które osłodzą nawet najbardziej ponury dzień. Orzechowo-owsiany spód wypełniony aksamitnym, kokosowym kremem a'la Rafaello z białą czekoladą i jagodami do dekoracji. Te małe słodkości idealnie sprawdzą się jako dodatek do prezentu dla bliskiej osoby. Zamiast kupnych bombonierek poświęćcie chwilkę czasu na przygotowanie tych pyszności. 


SKŁADNIKI/ 11 babeczek

jedna babeczka dostarcza średnio:
145 kalorii / 3,6 g białka / 6 g tłuszczu / 20 g węgli

  • płatki jaglane - 7 łyżek (70 g)
  • płatki owsiane -  3 łyżki (30 g)
  • banan - 1 sztuka (100 g)
  • masło orzechowe - 1 łyżka (25 g)
  • olej kokosowy - 1 łyżeczka (5 g)

Masło orzechowe i olej kokosowy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Banana rozgnieść dokładnie widelcem, połączyć z płatkami, masłem i olejem. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki foremek na muffinki, tak aby powstały "koszyczki". 




Tak przygotowane owsiane spody podpiekać przez ok. 10 minut w 180 stopniach C. 
W międzyczasie przygotować krem. 

  • kasza jaglana - 1 woreczek (100 g)
  • biała czekolada - tabliczka (100 g)
  • mleko - 1/4 szklanki (50 ml)
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki (12 g)
  • słodzidło - do smaku (ok. 10 tabletek)
  • jagody - do ozdoby 

Kaszę jaglaną przepłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem słodzika. Czekoladę połamać na kostki i odłożyć 3-4 kosteczki na później. Pozostałą czekoladę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka (w kąpieli wodnej albo mikrofali), przemieszać rózgą kuchenną. Roztopioną czekoladę zblendować z ugotowaną kaszą i wiórkami kokosowymi. 




Podpieczone spody wypełnić kremem jaglanym, udekorować jagodami, startą białą czekoladą i wiórkami kokosowymi. 



     Smacznego! 🧁

✩✩✩


✩✩✩



You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia