Pancakes różowe z... burakiem!
17:17Dzisiaj na tapecie BURAK!
Warzywo niedocenione, a szkoda, bo powinniśmy jeść je zdecydowanie częściej.
Burak swoje właściwości zawdzięcza głównie dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina). To właśnie one odpowiedzialne są za czerwoną barwę buraków!
Barwnikom tym przypisuje się właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworów.
I to nim zawdzięczam barwę tych przepysznych, intensywnie różowych placuszków.
To także świetny pomysł na "przemycenie" warzyw w diecie dzieci-niejadków.
Placuszki wychodzą mięciutkie i słodziutkie, razem z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny, owoce i dżem) to totalna poezja - i oko nacieszy i organizm nasyci.
Od razu dzień jakiś lepszy.
źródło wiedzy: ncez.pl
SKŁADNIKI/ 8 placuszków
jedna porcja bez dodatków (4 placuszki) dostarcza średnio:
444 kalorii / 16 g białka / 9 g tłuszczu / 74 g węgli
- burak gotowany - 1 sztuka
- banan - 1/2 sztuki
- jaja kurze - 1 sztuka
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- płatki owsiane błyskawiczne - 5 łyżek
- mleko 2% - 1/2 szklanki
- owoce jagodowe (u mnie leśne mrożone) - garść
- dżem malinowy (opcjonalnie) - 2 łyżczeki
- olej rzapakowy - 1 łyżeczka
Buraka ścieramy na tarce o małych oczkach. Banana rozgniatamy widelcem. Całość blendujemy razem z jajkiem na gładką masę, powoli przesypujemy mąkę, wlewamy mleko, mieszamy. Pod koniec dodajemy jeszcze płatki owsiane i znowu blendujemy. Na tym etapie można dorzucić jeszcze dowolne, ulubione owoce i dżem. U mnie były to owoce leśne (mrożone) i dżem malinowy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami...
2 komentarze
piękny tort
OdpowiedzUsuńa jaki smaczny! ♥️ dziękuję
Usuń