Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy (VEGAN)

13:44




Kolejny świetny obiadowy przepis. Tym razem mam dla Was propozycję której głównym składnikiem jest moja ulubiona, czerwona soczewica. Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania!
 Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. W sam raz jako zagryzka na imprezę, jak i "mięsny" dodatek do obiadu.




Ja najchętniej podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego (zazwyczaj są to pomidory z puszki + czosnek + koncentrat + przyprawy), ryżu i ulubionych warzyw. Na koniec posypuję natką pietruszki, która oprócz witaminy C dodaje  potrawie nieco estetycznego uroku.
Przepis co prawda jesienny, ale ja chętnie do niego wracam także teraz... czasem dodaję również startą na tarce marchewkę. 
Bardzo polecam! 💓



Składniki:

ok. 9 kuleczek

  • ok. 150 g czerwonej soczewicy (suchej, przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • + kilka łyżek płatków jaglanych (suchych!) do zagęszczczenia masy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • sos pomidorowy do podania




Przygotowanie: 


Soczewicę lekko rozgotowujemy (powinna się do siebie kleić).
Do ostudzonej dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku i ugniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki (nieco większe niż orzech włoski).
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i oprószonym płatkami jaglanymi.
Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
Podajemy z sosem pomidorowym, kaszą/ryżem, ulubionymi warzywami i natką pietruszki.




  
   
 Smacznego! 🍃


✩✩✩


✩✩✩








You Might Also Like

3 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia