Wysokobiałkowy serniczek z musem truskawkowym
15:40
Kto nie chciałby wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinkę letniej rozkoszy i na kilka minut w pełni oddać się słonecznym promieniom?
Niestety nie zapewnię Wam wakacji w samym środku tej jesiennej zimy, ale mogę sprawić, że na chwilę poczujecie niezwykle orzeźwiającą lekkość wakacji.
Sernik, który dzisiaj pragnę Wam zaprezentować to prawdziwa perełka. Może i zachwalam każdy opublikowany przeze mnie przepis, ale ten wyróżnia się spośród wszystkich innych.
Jest niezwykle puszysty i delikatny - wręcz rozpływa się w ustach! Brak spodu wyszedł mu na korzyść, ponieważ dopiero w takiej postaci można w pełni rozkoszować się niebiańską pianką o smaku wanilii. Całość idealnie dopełnia orzeźwiający mus truskawkowy, który przywołuje letnie wspomnienia. Musicie koniecznie wypróbować!
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 2 op. budyniu waniliowego
- 3 białka jaja kurzego
- 1 łyżka oleju kokosowego
W jednej misce mieszamy ze sobą twaróg sernikowy, jogurt grecki, ksylitol, olej kokosowy, odżywkę białkową i dwa opakowania budyniu waniliowego. Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach.
Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka.
Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami jaglanymi (lub ryżowymi). Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki.
Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
mus truskawkowy:
- 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych(może być dalej smak waniliowy)
- 1 łyżeczka żelatyny + odrobina ciepłej wody
Truskawki miksujemy z odżywką białkową. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do naszego musu. Niewielką ilość rozprowadzamy po wierzchu już ostudzonego sernika, tak aby powstała cieniutka warstwa. C
iasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem.
Sernik podajemy z pozostałym musem, truskawkami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego! 🌸
✩✩✩
✩✩✩
2 komentarze
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńCzy mogę odżywkę białkową zastąpić np mąką kokosową?
OdpowiedzUsuń