Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN)

18:06



Czasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. 




Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi. 
Musicie koniecznie wypróbować -składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut. 

Składniki:

na ok. 7-8 kotletów 

  • opakowanie mrożonego kalafiora
  • 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante) 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

 
Przygotowanie:

Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką. 
U mnie jest to najczęściej pieczona cukinia z rukolą pomidorki koktajlowe





    Smacznego! 🍃


✩✩✩


✩✩✩






You Might Also Like

1 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia