Kalafiorowe kotleciki mielone (VEGAN)
18:06
Czasami warto urozmaicić nieco swoją dietę, odpocząć na chwilę od mięsa i zdać się na dobroczynne właściwości "zielonej mocy" sałaty i brokułów. Oczywiście żartuję, ale pewnie zdążyliście zauważyć, że uwielbiam eksperymenty z vege potrawami, a notoryczne dodawanie warzyw do placków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością.
Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Musicie koniecznie wypróbować -składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut.
Składniki:
na ok. 7-8 kotletów
- opakowanie mrożonego kalafiora
- 5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g humusu (najlepiej z firmy Sante)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Płatki ryżowe zalać ciepłą wodą do napęcznienia. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Dokładnie rozgnieść przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia. Podawać z ulubioną sałatką.
U mnie jest to najczęściej pieczona cukinia z rukolą + pomidorki koktajlowe.
Smacznego! 🍃
✩✩✩
✩✩✩
1 komentarze
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń