MAC'N'CHEESE VEGAN
19:32Przepyszny makaron w sosie serowym...
bez sera!
Za to z kalafiorem i pastą hummus 😇
Poniższa receptura to jedno z moich ostatnich odkryć. Razowy makaron penne zanurzony w kremowym sosie o konsystencji topionego serka to przepis który niedawno wpisał się na listę moich COMFORT FOODS.
Nawet zdeklarowani mięsożercy stwierdzili, że sos jest pyszny i na pewno musi być w nim dodatek sera.
Dla mnie to wystarczająco satysfakcjonująca rekomendacja tego dania 😇
A dla Was? Spróbujecie? 😉
Składniki :
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
Gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy pokrojoną wcześniej cebulę i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, delikatnie solimy i podlewamy niewielką ilością mleka sojowego.
Łączymy całość w blenderze, dodajemy dwie łyżki hummusu i miksujemy z ugotowanym wcześniej kalafiorem na gładki sos. W razie potrzeby podlewamy mlekiem sojowym.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Podajemy posypany ostrą papryką w proszku i natką pietruszką.
Smacznego! 😇
2 komentarze
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, chętnie bym taki zjadła :).
OdpowiedzUsuń