Delikatny indyk duszony z cukinią

17:25





Mimo że ostatnio coraz bardziej zaskakuje mnie różnorodność kuchni roślinnej, to wciąż zdarza się przygotować czasem coś mięsnego. Ze względów zdrowotnych nie mogę jeść tyle strączków, a produkty mięsne są dla mnie po prostu neutralne. Co najchętniej wybieram? Oczywiście drób!
Tym razem miałam do wykorzystania mięso z piersi indyczej, chudej i bogatej w mnóstwo związków mineralnych oraz witamin - niacyna, selen, witaminy B6, B12, a także cynk. W samej, 100-gramowej piersi znajduje się zaledwie 83 kalorii, a w tym ok. 19 g białka i 0,7 g tłuszczu!
Czyli naprawdę malutko.





Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było tak pysznie, że w przeciągu 2 dni postanowiłam przygotować sobie ponownie to danie. 😇  Indyk z cukinią to połączenie idealne!


Składniki:


  • 150 g piersi z indyka
  • 1 cukinia (niezbyt duża)
  • 1/2 cebuli 
  • 2 łyżki kremowego serka chrzanowego (np. Almette)
  • olej roślinny 
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki





marynata:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz, oregano, czosnek w proszku





Przygotowanie:



Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z  marynatą. Mięso odłożyć do lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem. Cukinię umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki. Cebulę natomiast pokroić w piórka. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażać przez kilka minut cebulę z cukinią. Posolić, przemieszać, dolać w razie potrzeby odrobinę wody i zostawić pod przykryciem  na chwilę do czasu aż warzywa nieco zmiękną. 

Po upływie kilku minut przełożyć je do jakiegoś naczynia, a na patelni przesmażyć kawałki indyka. Gdy mięso zacznie się ścinać dodać cukinię i cebulę, a następnie podlać odrobiną wody, zagotować. Potem zmniejszyć moc palnika i trzymać nasze danie przez ok. 15-20 minut do czasu, aż mięso będzie dobre.

Pod koniec dodać ulubione przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i kremowy serek. Dokładnie wymieszać. Skropić na koniec sokiem z cytryny. Danie świetnie smakuje z ryżem, ale opcja z kaszą czy makaronem może być












Smacznego! 🌸


✩✩✩


✩✩✩




You Might Also Like

1 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia