Mój sposób na owsiankę idealną!
12:15W internecie krąży na nią mnóstwo przepisów, a każdy z nich przedstawia ją w zupełnie innej wariancji. Jedni gotują na mleku, drudzy na wodzie, jeszcze inni preferują podanie jej na zimno.
Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez ciepłej papki osłodzonej bananem, a są i tacy, którzy wybierają opcję z dodatkiem warzyw.
Jak się odnaleźć w tym całym owsiankowym bałaganie? Którą wersję wybrać dla siebie?
Dzisiaj przychodzę do Was z moim pomysłem na owsiankę, która wychodzi zawsze pysznie i syci na dłuugi czas! W mojej wersji płatki zalewam na noc ciepłą wodą, a rano podgotowuję kilka minut na mleku i podaję z ulubionymi dodatkami. Właściwie w identyczny sposób można przygotować każdy rodzaj płatków, ale to te, owsiane znajdują się na 3 miejscu w rankingu najzdrowszych pokarmów świata. Nie bez powodu;)
Takie śniadanie zapewnia z samego rana sporą dawkę błonnika oraz witamin B6, B1 i E. Zawarte w niej węglowodany złożone stanowią źródło powolnie uwalnianej energii, co zapobiega skokom cukru we krwi, a to gwarantuje nam uczucie sytości na kilka godzin. Ponadto każdego dnia możemy podać nasze płatki z czymś zupełnie innym, ogranicza nas jedynie wyobraźnia i zawartość lodówki.
Składniki:
na 1 porcję- 50 g płatków owsianych górskich (ok. 5 łyżek)
- 1 bardzo dojrzały banan
- łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
- 1/2 szklanki wody
- coś do posłodzenia
dodatki (opcjonalnie) - świeże truskawki, winogrona, wiórki kokosowe, truskawkowa odżywka białkowa + odrobina wody i jogurtu (polewa)
KROK I : Płatki owsiane zalać w miseczce gorącą wodą, ok. 1 cm ponad wysokość płatków. Odstawić do napęcznienia.
KROK II : W garnuszku zagotować mleko wymieszane z wodą. Gdy zacznie wrzeć dodać napęczniałe płatki, przemieszać i zmniejszyć moc palnika.
KROK III : Banana obrać i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do gotującej się owsianki, przemieszać. Osłodzić owsiankę do smaku.
KROK IV : Do szklanki dolać odrobinę zimnej wody i wymieszać z proszkiem budyniowym, następnie dodać go do owsianki.
KROK V : Gotować jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem na średniej mocy palnika.
KROK VI : Gotową owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie jak widać na zdjęciu pojawiły się truskawki, winogrona, wiórki kokosowe i polewa z połączenia jogurtu oraz odżywki białkowej. Pycha!:) 💗
Smacznego! 🌸
7 komentarze
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja! Już wiem, co jutro zjem na śniadanie haha <3
OdpowiedzUsuńTwój blog jest niesamowity! A owsianka jest idealna na lekkie śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Nie ma to jak taka kremowa owsianka :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Owsianka wygląda mega smacznie, uwielbiam takie przepisy i na pewno skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Uwielbiam płatki owsiane... Ja zalewam płatki błyskawiczne gorącą wodą i dodaję do nich bakalie i owoce - pycha! Dodawać budyniu jeszcze nie próbowałam, ale brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsiankę <3 Ja zazwyczaj gotuję na mleku, a potem jem z owocami. Najczęściej jem z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami. Właściwie to dawno nie jadłam takiego śniadanka :D Ostatnio natomiast zajadam się kaszą manną ze świeżymi truskawkami <3
OdpowiedzUsuń