Legalne lody bananowe

12:27




Dni robią się coraz cieplejsze, a w związku ze zbliżającym się latem rozpoczynamy sezon na lody! Niestety te tradycyjne, chociaż pyszne, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru i tłuszczu. No dobra, nie tak wiele jak ciasta czy czekolada, ale wciąż nie zalicza się ich do pokarmów dietetycznych. Dlatego przychodzę do Was ze świetną, bananową alternatywą! Zapewne słyszeliście już o lodach zrobionych z zamrożonych bananów, ale moja propozycja jest ciut ulepszona. 😋  Koniecznie wypróbujcie!



Składniki (na dwie miseczki):

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 50 suszonych daktyli 
  • 2 łyżki płatków jaglanych 
  • łyżka masła orzechowego 
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego



Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Banany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć do malaksera. Dodać daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i płatki jaglane. Zmiksować na gładki mus i przełożyć do pudełka na lody. Mrozić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.


kakaowa polewa:


  • łyżka naturalnego kakao
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • odrobina słodzidła
  • popping z amarantusa

Kakao, olej kokosowy i słodzidło umieścić w małej miseczce lub szklance, wlać odrobinę wodę i podgrzewać przez ok. 20 sekund. Zamrożone lody zmiksować raz jeszcze i podawać z kakaową polewą oraz poppingiem z amarantusa (albo orzechami czy inną posypką).





       Smacznego! 🍨

✩✩✩


✩✩✩

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Akurat tak się składa że masz wszystkie składniki :D już dawno miałam wypróbować domowe lody to teraz mam okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, a do tego skład jest super wartościowy! Wypróbuję. :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie lody to można i na śniadanie wciągać :)

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia