Legalne lody bananowe
12:27
Dni robią się coraz cieplejsze, a w związku ze zbliżającym się latem rozpoczynamy sezon na lody! Niestety te tradycyjne, chociaż pyszne, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru i tłuszczu. No dobra, nie tak wiele jak ciasta czy czekolada, ale wciąż nie zalicza się ich do pokarmów dietetycznych. Dlatego przychodzę do Was ze świetną, bananową alternatywą! Zapewne słyszeliście już o lodach zrobionych z zamrożonych bananów, ale moja propozycja jest ciut ulepszona. 😋 Koniecznie wypróbujcie!
Składniki (na dwie miseczki):
- 2 duże, dojrzałe banany
- 50 suszonych daktyli
- 2 łyżki płatków jaglanych
- łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Banany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć do malaksera. Dodać daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i płatki jaglane. Zmiksować na gładki mus i przełożyć do pudełka na lody. Mrozić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
kakaowa polewa:
- łyżka naturalnego kakao
- łyżeczka oleju kokosowego
- odrobina słodzidła
- popping z amarantusa
Kakao, olej kokosowy i słodzidło umieścić w małej miseczce lub szklance, wlać odrobinę wodę i podgrzewać przez ok. 20 sekund. Zamrożone lody zmiksować raz jeszcze i podawać z kakaową polewą oraz poppingiem z amarantusa (albo orzechami czy inną posypką).
3 komentarze
Akurat tak się składa że masz wszystkie składniki :D już dawno miałam wypróbować domowe lody to teraz mam okazję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, a do tego skład jest super wartościowy! Wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Takie lody to można i na śniadanie wciągać :)
OdpowiedzUsuń