Pancakes z płatkami orkiszowymi i cynamonem (bez mleka)

13:46









Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych a zarazem najprostszych śniadań - pancakes. Grubaśne placuszki z dodatkiem płatków orkiszowych to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Takie placuszki możecie zabrać później ze sobą do pracy czy szkoły zamiast zwykłych kanapek.




Składniki:



  • 50 g płatków orkiszowych
  • 70 g mąki ryżowej/lub innej
  • 2 jajka
  • 1 przejrzały banan
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/proszku budyniowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej





Przygotowanie:


Płatki zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Banana obrać i rozgnieść na ,,papkę" za pomocą widelca. 
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę ryżową, cynamon, skrobię, cukier trzcinowy i sodę. 
W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody.
Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Gdy na powierzchni pojawią się delikatne pęcherzyki powietrza, przewrócić je na drugą stronę.





Gotowe podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to miód, mandarynka i orzechy.

Smacznego! 🌟


✩✩✩


✩✩✩





You Might Also Like

1 komentarze

  1. Wyglądają obłędnie *-* wieki nie robiłam, ale najwyższa pora wyciągnąć patelnię!

    OdpowiedzUsuń

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia