FIT OREO CIASTECZKA

19:04







Popularnych ciasteczek Oreo chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Kakaowe herbatniki przełożone mlecznym kremem to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek, która ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Na światowym rynku powstają coraz to nowsze wariancje smakowe, a blogi kulinarne pękają w szwach od przepisów z ich wykorzystaniem.




Co w nich takiego wspaniałego? Sama nie wiem!
Nigdy nie rozumiałam ich fenomenu, nigdy jakoś szczególnie mi nie smakowały. Jednak jestem pewna, że wśród moich czytelników jest sporo fanów tych smakołyków... postanowiłam więc stworzyć własną, nieco odchudzoną, nieco uzdrowioną, nieco ulepszoną wersję ciasteczek oreo. 
Pokusiłam się nawet, by po długiej nieobecności na YouTube wstawić nowy film! Co z tego wyszło? Zobaczcie sami!





pyszne kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻


FILMIK




Składniki:


czekoladowe ciasteczka:


  • 150 g mąki ryżowej
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Czekoladę łamiemy na kawałeczki. Łączymy w miseczce z olejem kokosowym i odrobiną wody, następnie rozpuszczamy w mikrofalówce przez 20 s i mieszamy całość przy pomocy rózgi kuchennej. 
Zagniatamy z mąką ryżową, jajkiem, cukrem pudrem i dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 stopni C.




Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ryżową. Przy pomocy szklanki wykrawamy nasze ciasteczka. Powinno wyjść ich łącznie 12-14. 
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut w 150 stopniach C


kremowe nadzienie:

  • 50 g płatków jaglanych
  • 50 g mleka w proszku odtłuszczonego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżki nasion chia
  • odrobina mleka

Płatki jaglane zalewamy odrobiną ciepłej wody i odstawiamy do napęcznienia. Nasionka chia zalewamy odrobiną wody w osobnej miseczce/szklance i również odstawiamy na kilkanaście minut.
Po tym czasie wszystko ze sobą blendujemy : płatki, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, miód, mleko w proszku i nasionka chia. Masa może być bardzo gęsta, dlatego warto dolać odrobinę mleka, ewentualnie wody. 
Gotowy krem warto schłodzić wcześniej w lodówce, przez wypełnieniem ciastek.
Uwaga! Z tych proporcji zostaje spora część kremu. Możecie go wykorzystać do innego deseru lub po prostu upiec więcej ciastek. :)




czekoladowa polewa :

  • 20 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
  • odrobina mleka

Czekoladę łamiemy na kosteczki, umieszczamy w miseczce z kakao i odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez ok 20 s, mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej.
Każde z ciasteczek namaczamy z jednej strony w naszej polewie, układamy na talerzyku i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. 
Ciasteczka przekładamy później naszym kremem. Na jedno ciasteczko nakładamy czubatą łyżeczkę kremu i przykrywamy drugim ciasteczkiem. 










  Smacznego!

✩✩✩


✩✩✩


You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia