Kawowe ciasto z gruszkami i polewą kokosową
13:22Ciasto upieczone z myślą o babci w dniu jej święta. Byłam ciekawa czy tym razem zasmakuje jej jakiś zdrowszy wypiek. Poprzednie próby kończyły się różnie, ale nie zniechęciło mnie to. Nie mając w zanadrzu żadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym" instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników.
Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich.
Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo zadowolona!
FILMIK
Składniki:
- ok. 250 g mąki ryżowej
- 100 g kaszy jaglanej
- 40 g proszku budyniowego
- 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1/2 szklanki mleka 1,5% bez laktozy*
- filiżanka mocnej kawy
- 3 jajka klasy M
- 2 banany
- 2 czubate łyżki naturalnego kakao nikostłuszczowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
+ 2 duże/3 mniejsze gruszki
*można zastąpić mlekiem roślinnym
Przygotowanie:
Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać szklanką wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w małą kosteczkę, przełożyć do miski. Ostudzoną kaszę zblendować z dodatkiem 1/2 szklanki mleka.
Wymieszać składniki suche-mąkę, proszek budyniowy, cukier wanilinowy i sodę oczyszczoną.
Do jajek dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą pianę wsypując stopniowo cukier trzcinowy. Dodawać stopniowo zblendowaną kaszę - łyżka po łyżce, nie przestając ucierać ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki.
Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
kokosowa polewa
- kilka łyżek mleczka kokosowego light*
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka cukru pudru
- wiórki kokosowe
*możecie użyć zwykłego; ważne by wykorzystać gęstą masę, która osadza się na samym wierzchu mleczka
Olej kokosowy roztopić w miseczce podgrzewając przez kilka sekund w mikrofalówce. Połączyć z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem, wymieszać całość przy pomocy rózgi kuchennej. Polewą posmarować wierzch ostudzonego ciasta, a następnie oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
0 komentarze