Czekoladowe ciasto z cukinią
11:25
Genialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Wilgotne, gęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus!
Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru:
- z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi (jak na zdjęciach)
- z twarożkiem grani na wierzchu i plasterkami banana
Obie wypróbowane! Ciężko poprzestać na jednym kawałku.. ;)
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g płatków jaglanych
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 małe banany
- 120 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego i rzepakowego
- 2 czubate łyżki naturalnego kakao
- 2 szczypty chilli
Przygotowanie:
Cukinię przycinamy na końcach i trzemy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, tj. : mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree.
Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego! :)
0 komentarze