Czekoladowe ciasto z cukinią

11:25







Genialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Wilgotne, gęste, słodkie, a przy tym baaardzo zdrowe. Według mnie idealnie zaspokaja apetyt na czekoladę. Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! 







Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru:

  • z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi (jak na zdjęciach)
  • z twarożkiem grani na wierzchu i plasterkami banana 

Obie wypróbowane! Ciężko poprzestać na jednym kawałku.. ;) 












Składniki:



  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g płatków jaglanych
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 małe banany
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego i rzepakowego
  • 2 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 2 szczypty chilli





Przygotowanie:


Cukinię przycinamy na końcach i trzemy na tarce o małych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, tj. : mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Nie przestając miksować, dodajemy stopniowo składniki suche. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree. 

Do ciasta dodajemy startą cukinię i bananowe puree, a także olej (kokosowy i rzepakowy). Dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlewamy niewielką ilość wody. Całość doprawiamy odrobiną chili. Formę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Smacznego! :)






You Might Also Like

0 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia