Muffinki makaronowe ze spaghetti
10:49
Te mini pyszności to nie tylko wspaniały pomysł na obiad, ale i nietypową przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia czy imprezy.
Składniki:
- 200 g bezglutenowego makaronu spaghetti (z mąki kukurydzianej)
- 200 g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany
- po łyżeczce masła i oleju
- sól, pieprz
dodatkowo:
- serek typu włoskiego (u mnie Capri)
- pomidory malinowe
- suszona bazylia
Przygotowanie:
Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować szpinak.
Na niewielkiej ilości masła i oleju podsmażyć starte ząbki czosnku. Dodać mrożony szpinak, zalać niewielką ilością wody, zagotować. Doprawić do smaku. Następnie zmniejszyć moc palnika i trzymać szpinak pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać w jednej misce ze szpinakiem.
Jajka roztrzepać z dodatkiem jogurtu i soli.
Formę na muffinki natłuścić niewielką ilością oleju (u mnie rzepakowy). Porcje wymieszanego makaronu nakładać do foremek. Wierzch każdej z muffnek polać łyżką jajecznej masy, udekorować plasterkiem pomidora i posypać startym serkiem włoskim.
Zapiekać przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i poczekać aż muffinki nieco ostygną (ciepłe mogą się rozpadać). Podawać ze świeżą rukolą.
Smacznego!
0 komentarze