Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację
19:47No tak, ale ...
Co jeść?
Czego nie jeść?
Czy w ogóle jeść coś o tej porze?
Przy przygotowywaniu kolacji powinniśmy ostrożniej dobierać produkty, tak by pomóc zapewnić swojemu ciału odpowiednie składniki odżywcze, które pomogą mu w odpoczynku i regeneracji. Przede wszystkim ważne jest to, co spożywamy o tej porze. Prawidłowo skomponowana kolacja powinna przede wszystkim zawierać pełnowartościowe białko, tłuszcze i węglowodany złożone. Unikanie wieczornego posiłku może przyczynić się do spowolnienia metabolizmu, a my będziemy odczuwać głód, który utrudni zaśnięcie. Sytuacja wygląda podobnie przy ciężkostrawnych, tłustych potrawach - że kaloryczne to raz, a dwa, że bardzo długo zalegają w żołądku i powodują problemy z trawieniem. Także wystrzegajmy się dań smażonych, tłustych i nienaturalnie słodkich. Niewskazane są również niektóre warzywa, przede wszystkim warzywa strączkowe, kapusta, papryka, por... Mogą powodować uczucie pełności, a nawet mocne bóle brzucha.
W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę.
Produkty wskazane:
- chude mięso
- ryby (także tłuste)
- owoce morza
- twaróg/serek wiejski
- jajka
- zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy
- większość warzyw
Produkty niewskazane:
- tłuste sery
- potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu
- słodkie przekąski
- większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone)
- warzywa strączkowe (bób, fasola)
- a także - por, cebula, papryka (podobnie jak strączkowe-są ciężkostrawne)
Przedstawione poniżej mini-przepisy to moje sprawdzone pomysły na pyszny, wieczorny posiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii.
Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :)
1. Sałatka z jajkiem i brokułem
Sałatki dają szerokie pole do kulinarnego popisu. Moja ulubiona wersja jest z jakiem (zamiennie z kurczakiem lub tuńczykiem), brokułem i lekkim sosem czosnkowym. Często dodaję także grzanki z razowego pieczywa.
Jest naprawdę pyszna! :)
Jest naprawdę pyszna! :)
- jajko (ugotowane na twardo)
- sałatę lodową
- garść rukoli
- pomidor
- 1/3 ogórka
- kilka różyczek brokuła (ugotowanego al dente)
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka nasion słonecznika
- sól, pieprz, suszona bazylia
opcjonalnie
- pieczywo razowe
- niewielka ilość masła
- 3 łyżki jogurtu + 1/2 startego ząbku czosnku + sól i pieprz
Umyte i osuszone warzywa kroimy , skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy. Jogurt mieszamy w kubeczku z czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika.
Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem.
2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami
Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego pieczywa.
Co potrzebujemy?
3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami
Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem, ale dla truskawek można zrobić wyjątek. To jedne z najmniej kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna 30 kalorii!
Co potrzebujemy?
Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego pieczywa.
Co potrzebujemy?
- 2 jajka
- 1/2 kulki mozzarelli
- dwie łyżki wody
- garść świeżego szpinaku
- pomidor
- ząbek czosnku
- łyżeczka oleju rzepakowego
- sól, pieprz, suszona bazylia
Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem wody, doprawiamy. Na oleju podsmażamy drobno starty czosnek, uważając by się nie przypalił. Przesmażamy szpinak, a następnie wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki pomidora i mozzarelli. Przykrywamy omlet i zostawiamy na kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż góra się zetnie. Doprawiamy suszoną bazylią (chyba, że macie świeżą ;) ).
Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
Omlet świetnie smakuje z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
3. Kasza jaglana z serkiem wiejskim i truskawkami
Tym razem propozycja na słodko. Owoców raczej nie poleca się wieczorem, ale dla truskawek można zrobić wyjątek. To jedne z najmniej kalorycznych owoców sezonowych - w 100 gramach zawierają niespełna 30 kalorii!
Co potrzebujemy?
- 40 g kaszy jaglanej
- 100 g serka wiejskiego (1/2 opakowania)
- 150 g truskawek
- 15 g wiórków kokosowych
- miód (opcjonalnie)
Suchą kaszę uprażyć w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach. Zalać 1/2 szklanki wody, zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi.
Na kolację warto zjeść także...
Smacznego! :)
0 komentarze